Verkkouutiset

”Kärkihankkeiden koristemansikat eivät korvaa alta leikattua kakkupohjaa”

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayahin mukaan suomalaiset ymmärtävät hyvin, ettemme voi jatkaa velaksi elämistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Olemme valmiita tinkimään omastamme, kunhan säästäminen tapahtuu järkevästi ja oikeudenmukaisesti. Nyt ikävä kyllä monet hallituksen esittämät säästöt ovat sellaisia, että ne lisäävät kuluja, vievät pienituloisia toimeentulotukiasiakkaiksi ja heikentävät kasvun edellytyksiä, Sari Essayah sanoi Kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuorossa vuoden 2016 talousarvioesityksestä eduskunnassa.

Kristillisdemokraattien mielestä viisain tapa säästää on karsia tehottomia toimintatapoja, eli uudistaa rakenteita.

Essayah totesi, että talousarvioesityksessään hallitus yrittää tasapainoilla säästötavoitteiden ja kasvun edellytysten luomisen välissä. Esityksessä myönteisiä ovat vaikkapa työtulovähennyksen korottaminen sekä omaishoidon tukeminen.

– Tasapainoilu on kuitenkin osin epäonnistunut. Talousarvioesitys tuo liian vähän toivoa ja näköaloja kasvusta. Sen sijaan säästöjä, jotka lisäävät kuluja – joko välittömästi tai myöhemmin – tai muuten heikentävät tulevan edellytyksiä, on runsaasti.

Essayah moitti sitä, että hallitus suunnittelee hyvin laajasti lapsiin, nuoriin ja perheisiin kohdistuvia säästötoimenpiteitä. Myös nuorisotakuuta ajetaan alas, vaikka kyseessä on erinomainen toimintamallimalli, joka on toiminut esimerkkinä eurooppalaiselle nuorisotakuulle, yhdessä Ruotsin ja Itävallan mallien kanssa.

– Vaadimme, että näitä leikkauksia on kohtuullistettava. Lisäksi budjetin lapsivaikutusten yhteisarviointi on tehtävä kiireesti ja huolellisesti, hän sanoi.

Niin ikään kristillisdemokraatit vaativat, että humanitaariseen apuun kohdistuvat leikkaukset on peruttava. Samoin pieneläkeläisten asumistuen leikkaus olisi peruttava.

Essayah valitteli myös sitä, että harmaan talouden torjuntaan ei suunnata riittäviä resursseja.

– Se edellyttää lisärahoitusta tullille, poliisille ja ennen kaikkea verohallinnolle uusien verotarkastajien palkkaamiseksi.

Sen sijaan kiitosta Essayahilta saavat aikeet nostaa tupakka- ja alkoholiveroa.

Hänen mukaansa kristillisdemokraatit parantaisi kasvun edellytyksiä helpottamalla yrittäjyyden alkutaivalta ottamalla jo ensi vuonna käyttöön hallituksen lupaaman viiden prosentin yrittäjävähennyksen.

Samoin Essayah vaati rahaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksiin säästöjen sijaan.

– Kärkihankkeisiin lisätyt koristemansikat eivät korvaa sitä, jos kakkupohja on alta leikattu. Esimerkiksi Tekesin avustusvaltuuksien leikkaus vaikuttaa hyvin laajasti maassamme tehtävään tekniseen tutkimukseen. Irtisanomisia on luvassa Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä ja korkeakouluissa. Kaivattuun tuottavuushyppyyn tarvitaan uusia innovaatioita, joita taas ei synny ilman tutkimuksen resursseja, Essayah sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)