Verkkouutiset

Poliisi muistuttaa rattijuopon tappavan kavereitaan

Rattijuoppo tappaa liikenteessä itsensä ja enimmäkseen kavereitaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ylikomisario Kari Pesonen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen liikennepoliisisektorilta kirjoittaa poliisin kolumnissa tämänviikkoisesta tehostetusta rattijuopumusvalvonnasta.

– Rattijuopumus on yleisempää kesällä kuin muina vuodenaikoina. Eniten henkilövahinkoja rattijuopumustapauksissa tapahtuu kesä-elokuussa, ylikomisario muistuttaa.

Kesätilaisuuksiin mennään hyvin usein omilla ajoneuvoilla ja niissä nautitaan alkoholia. Ylikomisario kuvailee, miten kuljettajat arvailevat omaa ajokuntoaan ja matkaa jatketaan omilla ajoneuvoilla, vaikka veressä olisikin alkoholia.

Rattijuopumusonnettomuuksissa on viimeisen kolmen vuoden aikana kuollut vuosittain keskimäärin yli 50 henkilöä. Vuosittain on lisäksi loukkaantunut 600. Menehtyneistä 90 prosenttia ja loukkaantuneita kolme neljästä on miehiä.

Valtaosa rattijuoppojen kuolonkolareista sattuu taajamien ulkopuolella. Ne ovat luonteeltaan tieltä suistumisia ja kohtaamisonnettomuuksia muiden tiellä liikkujien kanssa.

Rattijuoppojen onnettomuuksiin liittyy usein ylinopeus ja ajoneuvon hallinnan menetys.

– Rattijuoppojen kolareissa kuolee ja loukkaantuu paljon nuoria. Joka kolmas on 15-24-vuotias. Nuoret henkilöt ovat kokemattomia viinaksien kanssa ja myös ajokokemus voi olla vähäistä. Kokematon kuljettaja tekee helpommin virheitä liikenteessä jo selvin päinkin ja pieni alkoholimäärä veressä voi nostaa onnettomuusriskiä merkittävästi, Kari Pesonen kirjoittaa.

– Rattijuoppo tappaa liikenteessä itsensä ja enimmäkseen kavereitaan. Kuolemankolareissa kuolee useimmiten rattijuoppo itse (69 prosenttia). Lähes joka neljäs menehtynyt on ollut tällaisen henkilön kyydissä. Silti riski ulkopuolisille on olemassa koko ajan, kun joka 700. vastaantulija ja kevyen liikenteen kohtaaja ajelee joukossamme päissään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)