Verkkouutiset

Kokoomuksen Kataja: Tietämättömyyttä vai populismia Sipilä, Soini ja Rinne?

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) kehottaa puoluejohtajia heräämään todellisuuteen ennen kuin he tekevät mahdottomia esityksiä sanomalehdistön arvonlisäverosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Voiko todella olla niin, että (Juha) Sipilä (kesk.), (Timo) Soini (ps.) ja (Antti) Rinne (sd.) eivät tiedä, että Suomi on ihan omaehtoisesti jo vuosia sitten luopunut lehdistön nollaverokannasta, eikä siihen ole enää paluuta, kysyy eduskunnan valtionvarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Sampsa Kataja.

Tähän EU:n liittymissopimukseen saatuun poikkeukseen palaaminen edellyttäisi samanlaista sopimista kuin EU:hun liityttäessä.

– Tilanne on aivan sama kuin Ruotsin nuuskapoikkeuksessa: Jos Ruotsi nyt kieltäisikin nuuskan, joka sille on ainoana EU-maana sallittu, on mahdoton ajatella, että se joskus myöhemmin voisi palauttaa erivapauden omin toimenpitein, Kataja vertaa.

Katajan mukaan ainoa tapa alentaa sanomalehtien arvonlisäveroa on laskea koko alinta veroluokkaa, johon lehdet kuuluvat.

– Tällöin pitäisi alentaa myös muiden muassa lääkkeiden, joukkoliikenteen, urheilun- ja kulttuurin sekä majoituspalveluiden arvonlisäveroa. Jos vaikka Soinin esittämin tavoin puolitettaisiin näiden vero, veromenetys valtiolle olisi liki 400 miljoonaa euroa, mikä olisi moninkertainen määrä verrattuna siihen, mitä sanomalehtien verolla edes kerätään, hän huomauttaa.

Katajan mukaan kokonaan toinen kysymys on digilehtien arvonlisäveron eriyttäminen muiden palveluiden arvonlisäverokannasta, mikä on ilman muuta perusteltua.

– Tällä hetkelle digilehdet eivät kuulu lehdistön alennetun kannan piiriin. Useissa muissakin Euroopan maissa on halua lukea digilehdet kuulumaan alennetun kannan mukaiseen lehdistöön pikemminkin kuin yleisen kannan mukaisiin palveluihin. Tätä linjaa Suomenkin tulisi EU-pöydissä edustaa, Kataja linjaa.

Lue myös: HS: Sipilä ehdottaa digilehtitilausten alv:n alentamista

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)