Verkkouutiset

Sampsa Kataja: Alv-tuet suosivat lähinnä lääketeollisuutta ja maanviljelijöitä

Eduskunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Sampsa Kataja esittää, että työllisyystalkoot aloitetaan alentamalla reilusti palvelualojen arvonlisäveroa ja yhtenäistämällä erilaiset verokannat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Heikentynyt työllisyystilanne edellyttää, että puolueet luopuvat etujärjestöajattelusta. Toki valtion velkarahalla voidaan työllistää aina vaikkapa muutama rakennusmies tai viljelijä, mutta tosiasia on, että muut veronmaksajathan sen sitten maksavat. Siksi suomalaisille pitäisi antaa itselleen mahdollisuus työllistää suomalaisia erityisesti palvelualoilla, Sampsa Kataja sanoo.

Hänen mukaansa jos nykyinen verotuotto kerättäisiin luopumalla alennetuista verokannoista, yleinen arvonlisäverokanta voitaisiin laskea 21:een nykyisestä 24:stä.

– Nykyiset alempien kantojen verotuet suosivat lähinnä lääketeollisuutta ja maanviljelijöitä – erikoistavarakauppa ja puhtaat palvelualat kärsivät. Jos suomalaista halutaan suosia, olennaista on suosia palvelualoja, joissa myös työllisyyspotentiaali on suurin, Kataja sanoo.

Sampsa Katajan mukaan myytti, että ruoan alhainen arvonlisävero suosisi köyhiä, on murrettu jo ajat sitten.

– Nykyisin kulutuskorit eli käytettyjen varojen kohdentuminen eri tuloluokissa on hyvin samanlaista, vaikka summat eivät sitä olekaan. Suorilla tulonsiirroilla vähempituloisia voidaan suosia huomattavasti tehokkaammin kuin nykyisellä ”kaviaarialella”, Kataja vakuuttaa.

Kataja toivoo, että yhtenäinen arvonlisäverokanta tulisi voimaan ensi vuoden alussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)