Verkkouutiset

”Suomesta on luvassa maailmalle paljon uutta”

Pääministeri haluaa antaa tilaa luovuudelle ja nitistää holhouksen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Jyrki Katainen uskoo suomalaisten kykyyn luoda uusia menestyksen alkuja samalla, kun ainakin osa vanhasta työstä loppuu maailmantalouden murroksessa.

– Tutustuttuani vuoden aikana lukemattomiin uusiin suomalaisiin ideoihin ja innovaatioihin, luotan vahvasti siihen, että Suomesta on maailmalle luvassa paljon uutta, Katainen sanoo perinteisessä pääministerin uudenvuoden tervehdyksessään.

Pääministeri perää Suomeen sellaista henkistä tilaa, jolla suomalaista hyvinvointia on aiemminkin rakennettu: ahkeruutta, luovuutta ja yrittäjyyttä.

– Korkea osaaminen, ahkeruus ja yritteliäisyys sekä avoin mieli ovat kehityksen kulmakiviä. Automaattisesti asiat eivät edisty. Suomalaisten pitää voida luottaa siihen, että kouluttautuminen ja työn tekeminen kannattaa aina. Nämä ovat olleet Suomen menestyksen avaimia tähän asti ja näiden varaan meidän on jatkossakin voitava rakentaa. Ahkerat, osaavat ihmiset ja yrittäjät ovat innovaatioiden ja kehityksen moottoreita. Ja jos haluamme Suomessa lisää innovaatioita, on Suomen oltava maa, jossa yrittäjyyteen suhtaudutaan myönteisesti.

Poliittisten päätöksentekijöiden on Kataisen mukaan luotava puitteet Suomen uudelle nousulle. Kyse on pääministerin mukaan siitä, että johtajuus on muuttunut. On annettava tilaa kansalaisille toteuttaa itseään poistamalla muun muassa turhaa sääntelyä. Menestykseen ei ylletä hänen mukaansa ylhäältä päin käskyttämällä hierarkkisesti vaan ohjaamalla oikeaan suuntaan.

– Kyse on myös luottamuksesta poliittista päätöksentekoa kohtaan. Luottamus rakentuu kahteen suuntaan. Päättäjien pitää luottaa ihmisiin enemmän eikä pyrkiä sääntelemään ja päättämään kaikkea ihmisten puolesta. Kansalaisyhteiskunnalle pitää antaa enemmän tilaa. Johtamisen tulee olla entistä enemmän suuntaviivojen asettamista, mahdollisuuksien luomista sekä ihmisten ja yhteisöjen kannustamista oman tulevaisuutensa rakentamiseen ja vastuun kantamiseen.

Usko kansalaisyhteiskuntaan, usko kansalaisten kykyyn ratkaista ongelmia ja luoda uutta, on pääministerin mukaan avain paitsi menestykseen maailmanmarkkinoilla, myös tärkeää uudistettaessa hyvinvointipalveluja.

– Miksi emme hyödyntäisi kansakuntamme hyväksi sitä voimavaraa, joka suomalaisilla ongelmanratkaisutaidoissa kansainvälisesti tutkitusti on. Järjestöjen ja yhdistysten luvattuna maana meillä on myös valmiuksia hyödyntää paljon leveämpiä harteita, kuin mitä olemme perinteisesti tehneet. Se ei tarkoita palveluiden rapauttamista, vaan niiden vahvistamista.

Pääministerin mukaan on oivallettava, että holhouksen sijaan suomalaisille on annettava tilaa tehdä omia päätöksiä – silloin kun siihen on valmiudet olemassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)