Verkkouutiset

Väitöskirjatutkija Talouselämälle: Kasvisruokavalio säästää rahaa ja ympäristöä

Tunneperäinen ajattelu ja puutteelliset perustelut estävät järkevien päätösten tekemisen. 
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turun yliopiston väitöskirjatutkija, lääkäri Jani Kajanoja kertoo Talouselämän mielipidekirjoituksessa kasvisruokakeskustelun turhauttavan.

– Samat tunnepohjaiset argumentit nostavat päätään yhä uudelleen, riippumatta siitä kuinka monta kertaa ne on osoitettu virheellisiksi.

Esimerkiksi soijan, kvinoan ja avokadojen kielteiset ympäristövaikutukset nostetaan Kajanojan mukaan esiin aivan liian usein ja puutteellisin perustein.

– Kuka tahansa voi poimia yksittäisiä ruoka-aineita, joista koituu haittoja ympäristölle. Olennaisempaa ja järkevämpää on arvioida kokonaisuudessaan eri ruokavalioiden vaikutuksia.

Puolta vähemmän päästöjä

– Kasvisruokavalio tuottaa noin puolet vähemmän kasvihuonepäästöjä verrattuna sekaruokavalioon, sekä vaatii huomattavasti vähemmän vettä ja viljelyalaa, Kajanoja toteaa kirjoituksessaan.

Muutosvastarinta ja tunneperäinen ajattelu estävät Kajanojan mukaan järkevien, ympäristön ja talouden kannalta järkevien päätösten tekemisen.

– Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan kasvisruokavalioon siirtyminen säästäisi maailmanlaajuisesti ilmastonmuutoksen torjunnassa vajaat 600 miljardia dollaria.

Kajanoja toteaa kasvisruoan osuuden lisäämisellä olevan tutkitusti mittavia positiivisia vaikutuksia muun muassa terveydenhoidon kustannuksiin, sekä moniin Suomessakin hyvin yleisiin sairauksiin, kuten syövän, diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)