Verkkouutiset

Keskustan Kärnä: Saamelaiskäräjien puheenjohtaja ja vihreiden Emma Kari levittävät väärää tietoa

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä syyttää saamelaiskäräjien puheenjohtajaa Tiina Sanila-Aikiota ja vihreiden kansanedustajaa Emma Karia väärän tiedon levittämisestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Mikko Kärnän mukaan Tiina Sanila-Aikio väitti keskiviikkona YLE Sápmille, että syy saamelaiskulttuurin heikentämiskiellon poistamiseen metsähallituslaista olisi Jäämeren ratahankkeen edistäminen. Vihreiden Emma Kari levitti samaa väitettä torstaina Facebookissa julkaisemassaan päivityksessä ja syytti hallitusta saamelaisten oikeuksien heikentämisestä.

Kärnä tyrmää tiedotteessaan molempien väitteet.

– Kumpikaan ei selvästikään ymmärrä, mistä metsähallituslaissa oikeasti on kyse. Vaikka lakiin lisättäisiin heikentämiskielto, se ei vaikuttaisi mahdollisen jäämerenradan rakentamiseen millään tavalla, ellei Metsähallitus sitten toimisi radan rakentajana. Heikentämiskielto koskettaisi vain Metsähallituksen omia toimia ja mahdolliset ratahankkeet ratkaistaan aina kaavoitusprosessein, selittää Kärnä.

Hänen mukaansa saamelaisten oikeuksia ei heikennetä uudessa lakiesityksessä.

– Jokainen voi uuden ja vanhan lain ristiinlukemalla todeta, että kaikki entiset oikeudet ja velvoitteet saamelaisia kohtaan säilytetään. Lisäksi saamelaisten asemaa vahvennetaan Ylä-Lapin kuntiin perustettavilla kuntakohtaisilla neuvottelukunnilla. On valitettavaa, että saamelaiskäräjät on kannellut laista YK:lle ilmeisen väärin perustein, sillä myös YK väittää Suomen heikentävän saamelaisten asemaa. Tämä ei millään tasolla pidä paikkaansa, sanoo Kärnä.

Metsähallituslaki hyväksytään tai hylätään eduskunnassa pääsiäisen jälkeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)