Keskustan Kärnä: Saamelaiskäräjien puheenjohtaja ja vihreiden Emma Kari levittävät väärää tietoa

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä syyttää saamelaiskäräjien puheenjohtajaa Tiina Sanila-Aikiota ja vihreiden kansanedustajaa Emma Karia väärän tiedon levittämisestä.

  • LKS 20150427

    Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä.

    ()

Kansanedustaja Mikko Kärnän mukaan Tiina Sanila-Aikio väitti keskiviikkona YLE Sápmille, että syy saamelaiskulttuurin heikentämiskiellon poistamiseen metsähallituslaista olisi Jäämeren ratahankkeen edistäminen. Vihreiden Emma Kari levitti samaa väitettä torstaina Facebookissa julkaisemassaan päivityksessä ja syytti hallitusta saamelaisten oikeuksien heikentämisestä.

Kärnä tyrmää tiedotteessaan molempien väitteet.

– Kumpikaan ei selvästikään ymmärrä, mistä metsähallituslaissa oikeasti on kyse. Vaikka lakiin lisättäisiin heikentämiskielto, se ei vaikuttaisi mahdollisen jäämerenradan rakentamiseen millään tavalla, ellei Metsähallitus sitten toimisi radan rakentajana. Heikentämiskielto koskettaisi vain Metsähallituksen omia toimia ja mahdolliset ratahankkeet ratkaistaan aina kaavoitusprosessein, selittää Kärnä.

Hänen mukaansa saamelaisten oikeuksia ei heikennetä uudessa lakiesityksessä.

– Jokainen voi uuden ja vanhan lain ristiinlukemalla todeta, että kaikki entiset oikeudet ja velvoitteet saamelaisia kohtaan säilytetään. Lisäksi saamelaisten asemaa vahvennetaan Ylä-Lapin kuntiin perustettavilla kuntakohtaisilla neuvottelukunnilla. On valitettavaa, että saamelaiskäräjät on kannellut laista YK:lle ilmeisen väärin perustein, sillä myös YK väittää Suomen heikentävän saamelaisten asemaa. Tämä ei millään tasolla pidä paikkaansa, sanoo Kärnä.

Metsähallituslaki hyväksytään tai hylätään eduskunnassa pääsiäisen jälkeen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.