Verkkouutiset

Kansanedustajat: Suomen vaadittava Turkin hallitusta lopettamaan ihmisoikeusrikkomukset

Li Anderssonin, Sanna Marinin, Erkki Tuomiojan ja Ozan Yanarin mukaan EU ei voi myöntää Turkille viisumivapautta ihmisoikeusrikkomusten vuoksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustajat Li Andersson (vas.), Sanna Marin (sdp), Erkki Tuomioja (sdp), Ozan Yanar (vihr.) vaativat tiedotteessaan Suomea tuomitsemaan Turkin valtapuolueen AKP:n hyökkäykset maan oppositiota vastaan. Kansanedustajat tapasivat tiistaina alkuviikosta Turkin oppositiopuolue HDP:n kansanedustajan Feleknas Ucan. Uca kertoi erimielisyyksien yltyneen fyysisiksi Turkin eduskunnassa ja joutuneensa itse yhdessä HDP:n muiden kansanedustajien kanssa pahoinpitelyn kohteeksi parlamentissa.

‒ Turkin kehitys oikeusvaltiona on kääntynyt erittäin huolestuttavaan suuntaan. Suomen on tuomittava Turkin hallituksen hyökkäykset oppositiota, vähemmistöjä, toimittajia, akateemikkoja ja siviiliväestöä kohtaan, kansanedustajat vaativat.

Turkin parlamentti käsittelee parhaillaan syytesuojan poistamista kansanedustajilta. Syytesuojan poistaminen edellyttää perustuslain muuttamista. Jos kansanedustajien syytesuoja poistetaan, HDP:n kansanedustajilla on uhkana vuosien vankilatuomiot.

Kansanedustajien mukaan Suomessa vieraillut Feleknas Uca kertoi, että häntä voi pahimmassa tapauksessa odottaa 10 vuoden vankeustuomio. Käytännössä syytesuojan poistaminen johtaisi siihen, että demokraattisissa vaaleissa eduskuntaan noussut HDP-puolue poistettaisiin eduskunnasta.

Turkki neuvottelee parhaillaan viisumivapaudesta EU:n kanssa. Kansanedustajat pitävät ongelmallisena, että EU-komissio lupasi viisumivapauden vastineeksi sille, että Turkki katkaisee turvapaikanhakijoiden matkan Kreikkaan. Viisumivapaus edellyttää sekä EU-maiden että Euroopan parlamentin hyväksyntää, joten asia tulee myös Suomen eduskunnan käsittelyyn.

‒ Turkille ei voi myöntää viisumivapautta aikana, jolloin ihmisoikeusrikkomukset lisääntyvät ja demokratiaa sekä sananvapautta kavennetaan, kansanedustajat toteavat.

Ihmisoikeusjärjestöt raportoivat, että Turkki on käännyttänyt turvapaikanhakijoita takaisin Syyriaan ja on jopa ampunut maahan pyrkiviä pakolaisia Turkin rajalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)