Verkkouutiset

”Ensimmäiseksi ministerinä poistitte veron ökyrikkailta – se näkyi sitten KMS:n rahanjaossakin”

Eduskunnan keskustelussa tuloveroasteikkolaista käytettiin koviakin sanoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosialidemokraatit tulivat valmistautuneina torstai-illan täysistuntoon puhumaan veroista. Sdp:n Piia Viitanen, Antti Lindtman ja Eero Heinäluoma todistivat useilla kärkkäillä puheenvuoroilla, että hallituksen esitys eriarvoistaa eläkkeensaajien ja palkansaajien asemaa. Kokoomus heidän mukaansa ajaa asiassa kaksilla tai kolmilla rattailla.

Keskustan Hannu Hoskonen toi esiin, että Eero Heinäluoma omana valtiovarainministeriaikanaan 2005-2007 poisti varallisuusveron.

– Eikö sieluun silloin pistellyt, vai mikä oli tilanne, Hannu Hoskonen kysyi.

Eero Heinäluoma vastasi, että on syytä käydä varallisuusveron historia läpi. Hänen mukaansa sen poistamisesta päätettiin tuloratkaisussa.

– Mutta samaan aikaan tehtiin erittäin tärkeä verouudistus, jossa päätettiin, että osingot tulevat verolle. Ja se osinkojen tulo verolle tuotti valtiolle lähes 500 miljoonaa euroa, ja varallisuusveron poisto laski valtion verotuloja noin 70 miljoonaa euroa. Oikeudenmukaisuus siis lisääntyi yli 400 miljoonaa euroa, Eero Heinäluoma sanoi.

– Ja minä luulen, että jokainen, joka haluaa, että on laaja veropohja ja kaikki tulot ovat verolla, pitää tätä erittäin hyvänä kokonaisratkaisuna.

Perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi vastasi Heinäluomalle, että ”toista miljardia olette antanut puhdasta rahaa, suomalaisia euroja, näille ökyrikkaille. Tämä on totuus. Ei olisi ollut mikään pakko poistaa varallisuusveroa vaan korjata sen epäkohdat ja sen lisäksi ottaa osingot verolle, niin kuin olisi oikeudenmukaista”.

”Historiatoimikunnan johtaja”

Eero Heinäluoma vastasi kysymällä ”eikö teitä omatunto yhtään soimaa siitä, mitä te kerrotte äänestäjille teidän tämän syksyn veroratkaisustanne koskien eläkeläisiä”.

Kankaanniemi totesi Heinäluoman tehneen arvovalinnan.

– Esimerkiksi silloin edustaja Reijo Laitinen (sd.) sanoi, että missään kolmikannassa ei oltu sovittu sitä, että varallisuusvero poistetaan. Te esittelitte sen ensimmäisenä asiana ministeriksi tullessanne ja veitte läpi, ja se oli puhdas lahjoitus Kyösti Kakkoselle, Erkolle, Sukarille. Se näkyi sitten MKS:n rahanjaossakin sen jälkeen, Toimi Kankaanniemi totesi Heinäluomalle eduskunnan pöytäkirjan mukaan.

– Eli kyllä te olette heikoilla siinä, samaten kuin yhteisöveron rajussa alentamisessa. Oliko se työntekijän etu? Se ei ollut. Se oli suurpääoman etu.

MKS:lla Kankaanniemi tarkoitti ilmeisesti KMS:ää eli Kehittyvien maakuntien Suomea ja sen vaalirahajakoja 2007 eduskuntavaaleissa.

Eero Heinäluoma sanoi keskustelua mielenkiintoiseksi. Hän sanoi perussuomalaisten puhuneen aivan muuta ennen vaaleja.

– Kun kuuntelee perussuomalaisten edustaja Kankaanniemeä, niin tulee semmoinen tunne, että ei hänellä ole valtaa ollenkaan, että hän on lähinnä historiatoimikunnan puheenjohtaja, mutta ei tunnu oikein hallituspuolueen edustajan puheenvuorolta.

– Te lupasitte, että kaikki alle 1 000 euron tulot muuttuvat verottomiksi, kun äänestätte Toimi Kankaanniemeä Keski-Suomessa, ja nyt te kerrotte, että voi voi, kun rahat pääsivät loppumaan, että ei meillä nyt enää olekaan rahaa, kyllä nyt eläkeläiset, teidän täytyy ymmärtää, ettei teidän kohdallanne enää meillä ole yhtään rahaa, tässä ovella kävi jo muita tätä ennen, ne ovat vieneet kaikki rahat meiltä, ei meillä enää ole mitään, koettakaa kestää, Heinäluoma kuvaili.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)