Verkkouutiset

”Päätöksiä ei koskaan pitäisi tehdä median vyörytyksen alla”

Keskustan kansanedustajan mielestä kaikkien alojen normeja pitää purkaa. Monen lain takana on hänen mukaansa poliitikkojen kohtaama paine.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Anne Kalmarin (kesk.) mukaan ylisäätely johtuu siitä, että poliitikot laitetaan vastuuseen silloin, kun jotain ikävää tapahtuu. Hänen mukaansa paineen alla moni poliitikko taipuu tai joutuu eroamaan.

– Usein tuntuu myös, että ohjeistuksia ja tulkintoja tekevä virkamies haluaa tuntea itsensä tärkeäksi tai pelkää ottaa vastuuta sallivammasta päätöksestä. Ollaan liian arkoja tekemään maalaisjärkisiä tulkintoja.

Usein hyvää tarkoittava laki on kuitenkin Kalmarin mielestä tehty asetuksilla ja lisäohjeilla niin vaikeaksi, että kansalaisen saama hyöty on minimaalinen verrattuna virkamieskoneiston valtavaan työmäärään ja kustannuksiin.

– Päätöksiä ei koskaan pitäisi tehdä median vyörytyksen alla, vaan pohtia asiat rauhassa monelta kantilta, Kalmari kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Keskisuomalaisessa.

Hän nostaa yhdeksi esimerkiksi salakuvaajien teurastamolla kuvaamaan erittäin tuomittavan toiminnan eläimiä kohtaan. Vaatimuksena on ollut jatkuva videovalvonta.

– Kukapa meistä haluaisi jatkuvan kameravalvonnan omalle työpaikalleen? Varsinkaan, jos joutuisi itse maksamaan sen kustannukset.

Muitakin esimerkkejä Kalmarin mukaan riittää.

– Tupakasta syttyneen palvelutalon tulipalon vuoksi asennamme vuosittain sprinklereitä kattoon miljoonilla. Ilotulitusrakettien aiheuttamien vaurioiden vuoksi jopa tähtisädetikkujen käyttö kiellettiin alle 18-vuotiailta.

Byrokratian lisäämistä on Kalmarin mukaan helppo perustella silloin, kun on kyse turvallisuudesta, eläinten tai ympäristön tilan parantamisesta, työoikeuksista tai tasa-arvosta.

– Oman mausteensa soppaan tuo se, että aina on tahoja, joille mikään ei riitä. Esimerkiksi niillä, jotka haluavat lopettaa koko kotieläintuotannon, suojeluvaatimuksissa ei tietenkään ole äärtä eikä rajaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)