Verkkouutiset

Antti Kaikkonen: USA-sopimus ei muuta turvallisuuspolitiikan linjaa

"Ei tässä sentään mitään puolustusliittoa olla sopimassa", keskustan ryhmyri sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo, että Yhdysvaltain kanssa solmittava sopimus puolustusyhteistyöstä noudattaa Suomen turvallisuuspoliittista linjaa.

– Turvallisuuspolitiikan pitkään linjaan liittyvät hyvät kahdenväliset suhteet eri suuntiin. Tämä on hyvin linjassa sen kanssa.

Hän muistuttaa, että Suomi tekee Yhdysvaltain kanssa materiaaliyhteistyötä jo nyt, joten muutos ei hänen mielestään ole suuri.

– Ei tässä sentään mitään puolustusliittoa olla sopimassa, vaan luodaan raameja miten yhteistyötä kehitetään. En näe sitä valtavana muutoksena, Kaikkonen sanoo.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) totesi viikonloppuna uutistoimisto Reutersille, että Suomi haluaa allekirjoittaa sopimuksen ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Sopimus sisältäisi sotilaskoulutusta, tietovaihtoa ja tutkimusta, mutta ei avunantoa taistelussa.

Suomi allekirjoitti vastaavan sopimuksen Britannian kanssa kesäkuussa. Ruotsi on solminut sopimuksen myös Yhdysvaltain kanssa.

Suomi ja Ruotsi ovat puolestaan lisäämässä keskinäistä yhteistyötään, muistuttaa Kaikkonen. Sen vuoksi on luontevaa, että Suomella on samat sopimukset muiden osapuolten kanssa.

– Suomen yhteistyö on suurin piirtein samalla tasolla kuin Ruotsin.

Kaikkonen totesi tiistaina Oulussa keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa, että Suomen linjaan kuuluvat sotilaallinen liittoutumattomuus, kansainvälinen yhteistyö, hyvät suhteet joka suuntaan ja uskottava puolustus.

– Keskustan eduskuntaryhmä katsoo, että tätä yhdessä sovittua, hyvin toimivaa linjaa on viisasta noudattaa myös tulevaisuudessa.

EU:n ja Venäjän välit ovat tulehtuneet sen jälkeen, kun Venäjä keväällä 2014 valtasi Ukrainalta Krimin niemimaan.

Mikä merkitys on sillä, että Suomi tekee sopimukset Yhdysvaltain ja Britannian juuri nyt, kun suhteet Venäjään ovat kiristyneet?

– Valitettavasti elämme jännitteisiä aikoja. On tärkeää pitää keskusteluyhteys auki myös Venäjän kanssa ja tullaan sen kanssa toimeen, vaikka tilanne Euroopassa on jännitteinen, Kaikkonen sanoo.

Eduskunta valmistelee parhaillaan Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa. Kaikkonen sanoo, että keskusta ei tavoittele nykylinjaan ”suuria muutoksia”. Hän toivoo, että puolueiden kesken löytyy yhteisymmärrys linjasta, mutta varmaa se ei ole.

– On asioita, joista voi syntyä vääntöä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)