Verkkouutiset

SDP:n Jutta Urpilaisella on kolme huolta sotesta

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteita on yritetty uudistaa jo vähintään viiden eri hallituksen toimesta. Valitettavasti viime vaalikaudella yritys törmäsi perustuslakiin, toteaa kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.).
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Jutta Urpilainen tunnustaa Nykypäivän kolumnissaan, että julkisen talouden kestävyys edellyttää sote-uudistuksen tekemistä.

– Siksi olenkin ollut tyytyväinen, että nykyinen hallitus vie määrätietoisesti uudistusta eteenpäin, vaikka en olekaan innostunut maakuntahallinnon perustamisesta, Jutta Urpilainen kirjoittaa.

Hän ei voi kuitenkaan olla nostamatta esille huolia, joita eri puolilla Suomea terveydenhuoltoalan ammattilaiset ovat hänelle esittäneet.

– Ensimmäinen huoli on pakkoyhtiöittäminen, joka pilkkoo nykyiset palvelut pienempiin osiin. On vaikea löytää perusteluita sille, miksi julkisten toimijoiden olisi pakko yhtiöittää oma toimintansa. Yhtiöittäminen nimittäin pirstaloi jo toimivat palveluketjut, vaikka uudistuksen tavoitteena oli toimivampi integraatio eli se, että asiakkaita ei enää tarvitsisi pallotella luukulta toiselle, Urpilainen toteaa.

Hänen toinen huolensa on markkinatilanteen arvioinnin puute.

– Asiantuntijat ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että lakiesityksestä puuttuu markkinatilanteen analyysi, vaikka sillä on suuri merkitys uudistuksen toteutumiseen, Urpilainen sanoo.

Hän toteaa, että sosiaali- ja terveydenhuollossa on tapahtunut viime vuosina kovasti keskittymistä, kun isot toimijat ovat ostaneet pieniä lääkäriasemia ja hoivayksiköitä.

– Tämä on vahvistanut isojen monikansallisten yritysten asemaa. Valitettavasti ne eivät ole kuitenkaan kunnostautuneet julkisuudessa suurina Suomeen maksettujen verojen maksajina. Yrityksiltä onkin vaadittava vahvempaa yhteiskuntavastuuta, joka sisältää myös vastuun maksaa veroja Suomeen.

Kolmas Urpilaisen huoli liittyy valinnanvapauden laajuuteen.

– Moni asiantuntija esittää, että valinnanvapaus aloitettaisiin vain rajatusti perusterveydenhuollon palveluista. Näin voitaisiin saada kokemusta esimerkiksi kustannuskehityksestä. Sitä paitsi suomalainen erikoissairaanhoito on jo nykytilanteessa maailman huippuluokkaa sekä hoidon tuloksissa että kustannusten edullisuudessa.

– Jos valinnanvapaus toteutetaan hallituksen esittämällä tavalla, on suuri huoli, että kustannukset yhteiskunnalle tulisivat kasvamaan. On arvioitu jopa miljardin euron menojen kasvusta. En voi ymmärtää, miten kokoomus valtiovarainministeripuolueena voisi olla edistämässä uudistusta, joka lisäisi julkisen talouden menoja noin merkittävästi. Tämä olisi myös hyvin kaukana sote-uudistukselle asetetusta kolmen miljardin euron säästötavoitteesta, Urpilainen kirjoittaa.

Siksi hän toivookin, että hallitus antaisi aidosti arvoa lausuntokierroksen palautteelle ja muokkaisi vielä esitystään.

– Järkevää olisi myös itsenäisyyden juhlavuoden hengessä kytkeä oppositio mukaan sote-uudistuksen viimeistelyyn, kuten Jyrki Kataisen (kok.) hallitus teki aikoinaan, Urpilainen vetoaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)