Verkkouutiset

Puolustusministeri Niinistö: On realistista, että varuskuntia voidaan perustaa lisää

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) arvioi, että varuskuntien ja joukko-osastojen lakkautuksia ei olisi toteutettu, jos Ukrainan kriisi olisi ollut päällä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jussi Niinistö pitää mahdollisena, että vielä tällä vaalikaudella käynnistetään selvitys varuskuntien ja joukko-osastojen tarpeesta Suomessa.

– On rauhassa tarkasteltava ja katsottava, minkälainen tarve meillä oikein on, mutta tämäkin mahdollisuus on ihan realistinen tulevaisuudessa, että varuskuntia voidaan perustaa tulevaisuudessa lisää, Niinistö sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä Kotkassa tiistaina.

Viime hallituskaudella lakkautettiin Hämeen rykmentti Lahdessa, Kauhavan Lentosotakoulu, Ilmavoimien Teknillinen Koulu Jämsässä, Pioneerirykmentti Keuruulla, Pohjois-Karjalan prikaati Kontiolahdella ja Kotkan Rannikkopataljoona. Lakkautukset toteutettiin osana puolustusvoimauudistusta, mutta samaan aikaan toteutettiin mittavat puolustusvoimiin kohdistuvat säästöt.

Niinistön mukaan oli epäselvää, minkä varuskuntien ja joukko-osastojen lakkauttaminen johtui puolustusvoimauudistuksesta ja minkä lakkauttaminen säästötarpeista.

– Väitän, että tällaista lahtilistaa ei olisi tehty siinä tilanteessa, kun Ukrainan kriisi pamahti päälle, Niinistö sanoi.

Hänen mielestään tällä vaalikaudella on syytä tarkastella uudelleen syntynyttä varuskuntien rakennetta, ja miten se vastaa tämän hetken ja tulevaisuuden tarpeita.

– Nimittäin esimerkiksi ikäluokat ei ole pienenemässä, vaikka niin viime vaalikaudella väitettiin ihan pääministerin suulla alkaen. Ikäluokat ovat jopa hieman kasvamassa. Eri asia on, miten palveluskelpoista se tulevaisuudessa on. Petipaikoista voi tulla jopa pula, Niinistö sanoi.

Hänen mielestään ei pitäisi ”myöskään vähätellä varuskuntien merkitystä kriisin harmaan vaiheen aikana, kun joukkoja muodostetaan”.

– Puhumattakaan siitä mitä varuskunnilla on merkitystä maanpuolustustahdolle reserviläisten tukeutumispaikkoja, Niinistö huomautti.

Hän muistutti, että maakunnista Etelä-Pohjanmaalta ja Pohjois-Karjalasta puuttuvat nyt varuskunnat kokonaan.

Uusien varuskuntien avaaminen ei olisi kuitenkaan tämän vaalikauden kysymys, vaan tapahtuisi vasta 2020-luvulla, jos sille katsottaisiin olevan tarvetta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)