Verkkouutiset

Jean-Claude Junckerin viimeinen mahdollisuus – tarjoillaanko jokaiselle jotain?

Komission puheenjohtaja paljastaa EU:n tulevaisuus -puheessaan salaisen kuudennen vaihtoehdon unionin kehittämiseksi ja ehdottanee eurooppalaisia vaalilistoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker nousee keskiviikkona Strasbourgissa europarlamentin podiumiin pitämään vuotuisen unionin tilaa ja tulevaisuutta käsittelevän puheensa. Puheessa Juncker linjaa, mitä hän aikoo saada aikaiseksi kautensa viimeisten 18 kuukauden aikana.

Hetkeä pidetään Junckerin ja koko istuvan EU-komission viimeisenä mahdollisuutena tulla muistetuksi muustakin kuin Brexitistä. Ei siis ihme, puhetta on hehkutettu Brysselissä etukäteen ennennäkemättömän paljon. Komission tiedottajan mukaan meneillään on jo pitkälti yli 30. luonnosversio.

Sotilaallista yhteistyötä ja ”Euroopan IMF”

Puheen avainsana on tasapaino. Junckerin on puskettava EU-integraatiota eteenpäin, mutta samalla varottava suututtamasta skeptisiä itäisen Euroopan jäsenmaita. Hänen odotetaan esittävän muun muassa laajennettua sotilaallista yhteistyötä jäsenmaiden välillä. Lisäksi EU-johtaja linjaa, kuinka unioni aikoo suojella paremmin eurooppalaista teollisuutta globaalin kaupan nurjilta puolilta.

Kenties eniten keskustelua aiheuttaa esitys luoda EU:lle yhteinen valtiovarain- tai talousministeri sekä syventää talous- ja rahaliitto EMUa. Esityksillä on jo Saksan ja Ranskan tuki. Hankkeen toteutuminen tällä vaalikaudella olisi iso voitto Junckerille.

Hän tullee esittämään myös, että Euroopan vakausmekanismi muutettaisiin kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n kaltaiseksi välineeksi. Tämä ”Euroopan IMF” auttaisi varautumaan tehokkaammin tuleviin kriiseihin ja ottaisi ohjat, kun talous uhkaa karahtaa kiville.

Ehdotukset muodostavan yhdessä Junckerin tiimin kehittelemän niin sanotun kuudennen mallin EU:n tulevaksi kehitykseksi. Viisi aiempaa EU:n tulevaisuusvaihtoehtoa komissio esitteli viime keväänä tulevaisuusasiakirjassaan.

Puheenjohtajan on myös pakko ottaa kantaa kansainväliseen turvallisuuteen, terrorismiin ja tulehtuneeseen Brexit-neuvottelutilanteeseen.

Jokaiselle jotakin

Verkkouutisten haastattelemien suomalaisten europarlamentaarikoiden mukaan Juncker yrittää tarjoilla jokaiselle jotain ja toimia rauhanrakentajana. Tavoitteena on luoda kuva EU-johtajasta, joka paransi Brexitin aiheuttaman haavan ja yhdisti jäsenmaat.

Juncker esittänee myös eurooppalaisia vaalilistoja. Ajatuksena on, että Briteiltä vapautuvista paikoista muodostettaisiin ylikansallinen lista.

Valtaosa suomalaismepeistä ei ehdotukselle lämpene. Keskustan Anneli Jäätteenmäki muistuttaa, että se lisäisi suoraan suurten maiden valtaa, sillä pienten maiden ehdokkaiden olisi vaikea päästä listalle. Lisäksi vaalilistalta löytyisi ”lähinnä eurooppalaisia jalkapallotähtiä”.

Mutta esimerkiksi parlamentin sosialistiryhmästä kannatusta kuitenkin löytyy.

– Listat lisäisivät eurooppalaista vaalikeskustelua ja auttaisivat ymmärtämään, miten europarlamentti toimii, perustelee SDP:n Miapetra Kumpula-Natri.

Junckerin unionin tila eli State of the Union (SOTU) -puhe alkaa keskiviikkona klo 10 Suomen aikaa. Linjapuhetta seuraa lähikuukausina tukku lainsäädäntöaloitteita.

Toimittaja HELI SATULI, Bryssel

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)