Verkkouutiset

EU-parlamentti hyväksyi uuden Euroopan komission

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona uuden 27 jäsenestä koostuvan Euroopan komission.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Komission seuraava puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esitteli komission parlamentin täysistunnossa keskiviikkoaamuna. Komissio sai tuen äänin 423 puolesta, 209 vastaan ja 67 tyhjää. Keskustaoikeistolainen EPP, sosialistit ja liberaalidemokraattien Alde äänestivät komission puolesta.

Ennen äänestystä Juncker joutui muuttamaan komission alkuperäistä kokoonpanoa Slovenian Alenka Bratušekin reputettua parlamentin kuulemisessa. Bratusekista piti tulla energia-asioista vastaava varapuheenjohtaja, mutta hänet korvaavasta Violeta Bulcista tuleekin liikennekomissaari. Energia-asioista vastaavan varapuheenjohtajan salkku annettiin Slovakian Maroš Šefčovičille.

Suomen Jyrki Kataisesta (kok.) tulee komission työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaava varapuheenjohtaja.

Parlamentin suomalaiset demariedustajat Miapetra Kumpula-Natri ja Liisa Jaakonsaari tukivat Kataisen valintaa komission varapuheenjohtajaksi, vaikka talouskuripolitiikasta tunnetun Kataisen sopivuudesta työllisyys- ja kasvuasioiden vetovastuuseen käytiin sosialidemokraattien ryhmässä kiivasta keskustelua.

– Kataisen suurena haasteena uudessa tehtävässään on nyt Euroopan yskivän talouden saattaminen kasvu-uralle sekä massa- ja nuorisotyöttömyyden selättäminen, Jaakonsaari ja Kumpula-Natri toteavat.

Perussuomalaiset äänestivät vastaan

Suomalaisista brittikonservatiivien johtamaan ECR-ryhmään kuuluva perussuomalaisten delegaatio äänesti komissiota vastaan. Perussuomalaisten europarlamentaarikon Sampo Terhon mukaan Junckerin esittelemä toimintaohjelma ei turvaa riittävästi jäsenmaiden itsemääräämisoikeutta.

– Lisäksi osalla komissaareista on hyvin heikot näytöt pätevyydestä heille osoitettuihin tehtäviin, joten emme luota sen enempää komission poliittiseen linjaan kuin kyvykkyyteen, Terho toteaa tiedotteessaan.

Myös vihreiden Heidi Hautala ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen äänestivät komission hyväksymistä vastaan.

Jäsenvaltioiden päämiesten on vielä virallisesti nimitettävä komission jäsenet ennen kuin uuden komission viisivuotinen toimikausi voi alkaa 1. marraskuuta.

Komission kokoonpano löytyy tästä.

TOIMITTAJAT: ILKKA AHTOKIVI JA SUVI HAUTANEN

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)