Verkkouutiset

Suden ja liito-oravan suojelu uusiksi? Juncker teettää selvityksen luontodirektiivistä

"Aion pyytää tekemään syvällisen arvion", sanoo EU-komission puheenjohtaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker aikoo teettää selvityksen, jossa EU:n luontodirektiiviä tarkastellaan uudelleen.

– Jatkamme olemassa olevan ympäristölainsäädännön uudistamista. Aion pyytää tekemään syvällisen arvion lintu- ja luontodirektiiveistä ja selvittää, onko se mahdollista yhdistää nykyaikaisempaan lainsäädäntöön, Juncker kirjoitti taustapaperissaan tulevien komissaarien tehtävänasettelusta syyskuussa.

Asiasta kertovat muun muassa brysseliläislehdet Endseurope ja European Voice.

Ympäristöjärjestöissä Junckerin linjausta on tulkittu siten, että hänen tavoitteenaan on vähentää luontodirektiivin kattavuutta ja siten heikentää lajiensuojelua.

Komission ympäristöosaston pääsihteeri Karl Falkenberg kiistää tulkinnan.

– On hyvän hallinnon mukaista toisinaan selvittää, vastaako lainsäädäntö tarkoitustaan, Falkenberg sanoo.

EU:n luontodirektiivi on Suomessa tuttu ennen kaikkea suden ja liito-oravan suojelun vuoksi. Molemmat lajit on määritelty suojeltaviksi lajeiksi.

Direktiivisissä todetaan, että liito-orava on uhanalainen eläinlaji, jota esiintyy EU:n alueella vain Suomessa ja Virossa. Tästä syystä lajin lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kielletty.

Viime vuosina liito-oravan suojelua on kyseenalaistettu, koska laji on luultua yleisempi. Vuonna 2006 julkaistun tutkimuksen mukaan liito-oravanaaraita on Suomessa 143 000. Uutta selvitystä tehdään parhaillaan.

Myös susi luetaan tiukasti suojeltavaksi lajiksi Etelä-Suomessa. Pohjois-Suomen poronhoitoalueella Suomen riistakeskus myöntää kaatolupia niin paljon, että porojen kasvatus ei vaarannu. Etelä-Suomessa suden metsästys on sallittu poikkeusluvalla.

Suden suojelu on herättänyt viime vuosina kiistoja. Osa katsoo olevan entistä uhanalaisempi ja vaatii kaatolupien vähentämistä. Osan mielestä laji on kesyyntynyt ja levinnyt asutuskeskuksiin, mikä edellyttäisi kaatolupien lisäämistä.

Entiset ja nykyiset EU-parlamentaarikot ovat tehneet asiasta useita kyselyitä EU-komissiolle. Riikka Pakarinen (kesk.) esitti vuonna 2013, että koko Suomessa otettaisiin käyttöön poronhoitoalueen kaatolupajärjestelmä. Satu Hassi (vihr.) ja Sirpa Pietikäinen (kok.) puolestaan totesivat saman vuonna, että Suomen viranomaiset antavat susien kaatolupia liian kevein perustein.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)