Juhana Vartiainen: Emme tietenkään voi sitoa finanssipolitiikkaamme järjestöjen vaatimuksiin

Kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok.) mukaan on selvää, että tavoitteiden jäädessä kauas finanssipolitiikkaa on tarkasteltava uudelleen.

  • LKS 20151209 Kokoomuksen Juhana Vartiainen eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona 9. joulukuuta 2015. Hallitus vastaa opposition välikysymykseen työllisyyspolitiikasta keskiviikon isunnossa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

    Juhana Vartiainen.

    ()

Kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen mukaan on selvää, etteivät työmarkkinajärjestöt voi sanella ehtoja hallituksen finanssipolitiikalle tilanteessa, jossa yhteiskuntasopimuksen julkistaloutta vahvistava vaikutus ei ole toteutumassa.

– Laskelmien pohjalta vaikuttaa selvältä, että se miljardin euron julkistaloutta vahvistava vaikutus ei toteudu. Silloin ei tietenkään voida ajatella, että sen ehdon mukaiset veropäätökset automaattisesti toteutettaisiin, Vartiainen kommentoi asiaa Verkkouutisille.

Työmarkkinajärjestöjen yhdessä sorvaamaan sopimusehdotukseen on kirjattu edellytykseksi, että "hallitus peruuttaa hallitusohjelmassa mainitut yhteiskuntasopimuksen vaihtoehtoina olevat 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkorotukset sekä toteuttaa hallitusohjelmassa mainitut tuloveronkevennykset".

Hallitus paraikaa arvioi, minkälaisiin veropäätöksiin yhteiskuntasopimusehdotuksen perusteella on mahdollista päätyä.

– Hallitus ei voi tietenkään luopua finanssipolitiikan itsenäisyydestä, koska hallituksella ja meillä tässä talossa on vastuu koko julkistaloudesta. Emme voi tietenkään sitoa finanssipolitiikkaamme järjestöjen vaatimuksiin eikä niin tulla tekemään, Vartiainen painottaa.

Pitäisikö hallituksen hyväksyä järjestöjen sopimusehdotus, vaikka se onkin jäämässä tavoitteiden osalta vajaaksi?

– Sanotaan näin, että siinä on ihan hyviä osia ja kyllähän Suomi siitä hyötyy, että työaikaa pidennetään ansiotasoa nostamatta. Se on hyvä asia, vaikka tässä jäädäänkin selvästi niistä alkuperäisistä ambitiotasoista.

Työmarkkinajärjestöjen logiikka paikallisen sopimisen osalta kummastuttaa kuitenkin Vartiaista. Järjestöt eivät ole halunneet hallituksen tekevän tässä päätöksiä, mutta paikallinen sopiminen jäi auki myös heidän sopimusehdotuksessaan

– Esitän tässä vaatimattoman ja kohteliaan kysymyksen heille: Jos hallitus ei saa siitä päättää ja tekään ette siitä päätä, niin miten ihmeessä tällaisia uudistuksia viedään eteenpäin?

Hallituksen on tarkoitus päättää tänään suhtautumisestaan työmarkkinajärjestöjen neuvotteluratkaisuun.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.