Verkkouutiset

Jaana Pelkonen: Ruotsin Nato-arviossa selkeä viesti – Ruotsi ei pärjää yksin

Eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen Jaana Pelkonen (kok.) toivoo, että Ruotsissa julkaistua Nato-raporttia luettaisiin Suomessa tarkasti ja rinta rinnan Suomen riippumattoman Nato-selvityksen kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Ruotsissa on nyt julkisesti tunnustettu se tosiasia, että Itämeren alueen kriisissä Ruotsi tulisi väistämättä vedetyksi mukaan. Sekä Nato että Venäjä näkevät Itämeren alueen strategisena kokonaisuutena ja molemmat tarvitsisivat Ruotsin maaperää taistelussa Baltian maista, Jaana Pelkonen sanoo.

Hänen mukaansa raportissa tehdään myös hyvin selväksi se tosiasia, ettei Ruotsi pärjäisi kriisitilanteessa yksin, eli se ei pystyisi puolustamaan omaa aluettaan.

– Vaikka konfliktia ei ole näköpiirissä, Ruotsin on varauduttava uhkakuviin. Se on puolensa valinnut ja yhteistyötä on jo tiivistetty muun muassa Suomen, Yhdysvaltain, Ison-Britannian ja Naton kanssa, Pelkonen kuvailee.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ja puolustusministeri Peter Hultqvist kirjoittavat tuoreessa kolumnissaan, että Ruotsin sotilaallista kykyä on parannettava esimerkiksi tuomalla Gotlannin saarelle taistelujoukko.

Pelkosen mielestä Suomessa pitää nyt tarkasti seurata, miten keskustelu Ruotsissa etenee.

– Me emme missään tapauksessa voi sitoa itseämme Ruotsin päätöksiin, mutta pahin tilanne Suomen kannalta on, jos tipumme Ruotsin liukkaasti kulkevasta kelkasta, Pelkonen varoittaa.

Suomen huhtikuinen Nato-raportti piti huonoimpana vaihtoehtona juuri sitä, että Ruotsi hakisi yksin Nato-jäsenyyttä, jolloin Suomi jäisi yksin hyvin haavoittuvaan asemaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)