Puolustusministeri: Irakin koulutusoperaatio kehittää puolustusvoimien suorituskykyjä

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) totea, että Irakin OIR-koulutusoperaatiolla on merkitystä myös puolustusvoimien suorituskykyjen kehittämiselle erityisesti johtamisen näkökulmasta.

  • LKS 20160309  Puolustusministerit Suomen Jussi Niinistö  eduskunnan täysistunnossa 9. maaliskuuta 2016. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.).

    ()

Suomen osallistumisen jatkamista ja vahvistamista turvallisuussektorin koulutusyhteistyössä Irakissa käsiteltiin lähetekeskustelussa eduskunnassa keskiviikkona.

Pohjois-Irakin Erbilissä on OIR-operaatiossa 48 suomalaista rauhanturvaajaa kouluttamassa Irakin Kurdistanin peshmerga-ministeriön alaisia joukkoja. Nykyinen kansallinen osallistumispäätös on voimassa kuluvan vuoden elokuun loppuun saakka. Suomi on hakemassa osallistumispäätökseen 12 kuukauden jatkoa. Lisäksi tarkoituksena on kasvattaa joukkoa toisella noin 50 sotilaan vahvuisella osastolla.

Jussi Niinistön mukaan koulutusvienti ja kohdealueen omien sotilaallisten suorituskykyjen kehittäminen ovat nousseet merkittäväksi sotilaallisen kriisinhallinnan muodoksi.

– Sen lisäksi, että kohdemaan sotilasjoukot saavat laadukasta koulutusta, saavat suomalaiset joukot kokemusta toimimisesta kriisialueella osana isoa operaatiota, hän sanoi.

Jussi Niinistön mukaan OIR-operaatiosta on muodostunut Libanonin UNIFIL-operaation ohella tärkein puolustusvoimien suorituskykyjä kehittävä operaatio.

– Suurten joukkojen operaatio-osallistuminen palvelee parhaiten puolustusvoimien suorituskykyjen kehittämistä, hän sanoi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.