JHL:n Eloranta vaatii korvaamaan pakkolait oikeudenmukaisella ratkaisulla

Pakkolait korvaavasta työmarkkinaratkaisusta pitää saada oikeudenmukainen, vaatii Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (sd.).

  • LKS 20151127 LKS 20150821 JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n hallituksen ylimääräisessä kokouksessa Helsingissä 21. elokuuta 2015. LEHTIKUVA Roni Rekomaa

    Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (sd.).

    ()

– Pakkolakien sisältämät työehtojen huononnukset iskevät pahimmin julkisen sektorin matalapalkkaisiin työntekijöihin, Jarkko Eloranta muistutti SAK:n luottamusmiestapaamisessa lauantaina Tampereella.

– Lasku jakautuisi hyvin epäoikeudenmukaisesti eri alojen kesken. Eniten maksaisivat matalapalkkaiset, joista useimmat ovat naisia.

Pakkolait muun muassa lyhentäisivät pitkään palvelleiden lomia ja tekisivät ensimmäisestä sairauspäivästä palkattoman. JHL:n jäsenkyselyssä nämä esitykset saivat murskatuomion.

– Tulos kuvaa JHL:n jäsenten töitä. Pakkolait ovat kohtuuttomia fyysisesti ja psyykkisesti raskasta työtä tekeviä kohtaan, Eloranta sanoi.

SAK:n hallitus päättää maanantaina, lähteekö järjestö neuvottelemaan myös yhteiskuntasopimukseksi kutsutusta työmarkkinaratkaisusta.

Siinä pakkolait korvattaisiin todennäköisesti keventämällä työnantajamaksuja ja sopimalla avoimen sektorin määrittelemästä palkkamallista yleisellä tasolla.

– Olennaista on, että ratkaisu kohtelee eri aloja tasapainoisesti. Vain niin se voi olla oikeudenmukainen, totesi Eloranta.

Hänen mukaansa yhteiskuntasopimuksen yhteydessä on ratkaistava myös paikallisen sopimisen pelisäännöt.

– Siinä tärkeää on, että paikallinen sopiminen pysyy liittojen ja niiden luottamushenkilöiden hallussa. Paikallinen sopiminen ei saa mahdollistaa kilpajuoksua kohti pohjaa, kuten palkkojen ja työehtojen polkemista alle liittojen tekemien työehtosopimusten, Eloranta paaluttaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.