Verkkouutiset

JHL:n Eloranta vaatii korvaamaan pakkolait oikeudenmukaisella ratkaisulla

Pakkolait korvaavasta työmarkkinaratkaisusta pitää saada oikeudenmukainen, vaatii Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (sd.).
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Pakkolakien sisältämät työehtojen huononnukset iskevät pahimmin julkisen sektorin matalapalkkaisiin työntekijöihin, Jarkko Eloranta muistutti SAK:n luottamusmiestapaamisessa lauantaina Tampereella.

– Lasku jakautuisi hyvin epäoikeudenmukaisesti eri alojen kesken. Eniten maksaisivat matalapalkkaiset, joista useimmat ovat naisia.

Pakkolait muun muassa lyhentäisivät pitkään palvelleiden lomia ja tekisivät ensimmäisestä sairauspäivästä palkattoman. JHL:n jäsenkyselyssä nämä esitykset saivat murskatuomion.

– Tulos kuvaa JHL:n jäsenten töitä. Pakkolait ovat kohtuuttomia fyysisesti ja psyykkisesti raskasta työtä tekeviä kohtaan, Eloranta sanoi.

SAK:n hallitus päättää maanantaina, lähteekö järjestö neuvottelemaan myös yhteiskuntasopimukseksi kutsutusta työmarkkinaratkaisusta.

Siinä pakkolait korvattaisiin todennäköisesti keventämällä työnantajamaksuja ja sopimalla avoimen sektorin määrittelemästä palkkamallista yleisellä tasolla.

– Olennaista on, että ratkaisu kohtelee eri aloja tasapainoisesti. Vain niin se voi olla oikeudenmukainen, totesi Eloranta.

Hänen mukaansa yhteiskuntasopimuksen yhteydessä on ratkaistava myös paikallisen sopimisen pelisäännöt.

– Siinä tärkeää on, että paikallinen sopiminen pysyy liittojen ja niiden luottamushenkilöiden hallussa. Paikallinen sopiminen ei saa mahdollistaa kilpajuoksua kohti pohjaa, kuten palkkojen ja työehtojen polkemista alle liittojen tekemien työehtosopimusten, Eloranta paaluttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)