Verkkouutiset

JHL haluaa käydä nollatuntisopimuksia vastaan laajalla rintamalla

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n mielestä tulevalla sopimuskierroksella nollatuntisopimuksia vastaan on käytävä laajalla rintamalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

JHL:n toimialajohtaja Håkan Ekström sanoo, että tämä suomalaisille työmarkkinoille ja JHL:n sopimusaloille vaivihkaa levinnyt palvelussuhdemuoto on asettamassa yhä laajemman osan jäsenkentästä kestämättömään tilanteeseen ja työnantajien mielivallan kohteeksi.

Nollatuntityösopimuksissa työnantaja ei sitoudu tarjoamaan työntekijälle tiettyä määrää työtunteja viikossa, vaan sopimukseen on kirjattu työaikamäärittelyn kohdalle vaihteluväli esimerkiksi 0–20 tuntia viikossa.

Käytännössä työnantaja ei nollatuntisopimuksella kuitenkaan sitoudu tarjoamaan työtä työntekijälle. Mahdollista on, ettei työnantaja tarjoa työtä lainkaan. Työntekijällä ei siten Håkan Ekströmin mukaan ole minkäänlaista varmuutta työn määrästä ja toimeentulostaan. Työntekijän mahdollisuus vaikuttaa omaan tilanteeseensa on hyvin heikko.

– Nollatuntisopimuslainen on erittäin altis työnantajan painostukselle. Jos työntekijänä avaat suusi ja kyseenalaistat työnantajan toimintaa tai tulkintoja, saattaa se näkyä annettavissa työtuntimäärissä. Tältä osin työntekijät ovat huutolaisen asemassa, Ekström sanoo tiedotteessaan.

Maan hallitus vastusti aiemmin määrätietoisesti nollatuntisopimukset kieltävän aloitteen hyväksymistä. Myöhemmin työministeri Jari Lindström (ps.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ilmoittivat hallituksen valmistelevan lainsäädäntöä nollatuntisopimusten yleisten pelisääntöjen ja työntekijöiden aseman kehittämiseksi. Mahdollista on, että esitykset liittyivät esimerkiksi työaikalain uudistamiseen.

Elinkeinoelämän Keskusliitto ja työnantajaliitot suhtautuvat kielteisesti nollatuntisopimusten käytön rajoittamiseen. Håkan Ekströmin mielestä käytännössä nämä tahot haluavat ylläpitää nykyistä järjestelmää, jossa työntekijän asema on erittäin haavoittuva ansiotason ennakoitavuuden osalta.

– Luottamus siihen, että maan hallitus edistäisi nollatuntisopimuslaisten asemaa, on erittäin vähäinen. Etenkin kun työnantajaliitot vastustavat kaikkia sellaisia työntekijöiden turvamääritteitä, jotka heidän silmissään voisivat toimia työnjohtovaltaa rajoittavina tekijöinä, Ekström toteaa.

Hän sanoo, että ellei maan hallitus pidä kiinni sitoumuksistaan nollatuntisopimuslaisten aseman ja turvan parantamiseksi, asia pitää nostaa palkankorotuskysymysten rinnalle keskeiseksi kysymykseksi tulevalla liittokierroksella.

– Tässä vaikeassa tilanteessa eivät enää kosmeettiset muutokset ja juhlapuheet auta, Ekström niittaa.

– Näen, että asia pitää viedä kaikkiin liittomme neuvottelupöytiin laajalla rintamalla. Minkä maan hallitus jättää tekemättä tässä asiassa nyt, löytyy työnantajaliittojen edessä merkittävissä työehtosopimuspöydissä tulevalla sopimuskierroksella, Ekström toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)