Verkkouutiset

”Säästöt vauhdittavat palveluiden ulkoistamista – verotulot valuvat veroparatiiseihin”

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (sd.) on huolissaan suunnitteilla olevista kuntien määrärahaleikkauksista, jotka uhkaavat entisestään heikentää peruspalvelujen laatua ja saatavuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tänä vuonna valtionosuusleikkaukset ovat yhteensä yli 1,1 miljardia euroa, josta noin kolmannes, 362 miljoonaa, on uutta leikkausta, Jarkko Eloranta laskee.

– Kuntatalous on kiristynyt koko hallituskauden ajan. Selvityksemme mukaan henkilöstöön kohdistuneita säästöneuvotteluja on käyty viime vuonna noin joka viidennessä kunnassa, Eloranta toteaa.

Hänen mukaansa kuntataloutta on pyritty tasapainottamaan myös palvelujen ulkoistamisella ja yhtiöittämisellä. Julkisten palvelujen ja toimintojen yhtiöittäminen sekä myynti eivät ole ainoastaan työehtoihin ja palvelujen laatuun liittyvä kysymys. Niillä on vaikutuksia myös koko kansantalouden kestävyyteen.

– Esimerkki virheestä on ulkomaille myyty Yleisradion yhtiöitetty lähetysverkko Digita, joka monopoliaseman turvin laskuttaa suomalaisia mediataloja 90 miljoonaa euroa vuodessa ja välttää verot siirtämällä voitot veroparatiisiin Luxemburgiin. Vastaavia virheitä ei tarvita enää yhtäkään lisää, ei valtiolla eikä kunnissa, Eloranta sanoo.

JHL odottaa budjettiriihineuvotteluilta ennen kaikkea oikeudenmukaista talouspolitiikkaa ja kuntien toimintaedellytysten turvaamista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)