Verkkouutiset

Jätevesiasetuksen siirtymäaika pitenee – myös lievennyksiä valmistellaan

Valtioneuvosto hyväksyi asetuksen haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen siirtymäajan pidentämisestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Päätöksen mukaan siirtymäaikaa jatketaan kahdella vuodella eli 15. maaliskuuta 2018 saakka. Kahden vuoden lisäaika koskee arviolta noin 120 000 vakituisesti asuttua kiinteistöä.

Siirtymäajan piiriin kuuluvat ennen vuotta 2004 rakennetut kiinteistöt, joiden jätevesijärjestelmä vaatii parantamistoimia. Asetuksen vaatimuksia on sovellettu vuoden 2004 alusta alkaen uudisrakentamisessa ja tehtäessä kiinteistöllä lupaa edellyttäviä korjaus- tai muutostöitä.

Myös jätevesilainsäädäntöön tehtävien lievennysten valmistelu etenee.

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan tavoitteena on kohtuullistaa lainsäädäntöä erottelemalla ympäristönsuojelullisesti herkät alueet ja vapauttaa vaatimusten noudattamisesta niin sanotut kuivan maan kiinteistöt, jotka eivät sijaitse vesistöjen äärellä tai pohjavesialueilla.

Ministerin mukaan tarkastelussa on vaihtoehto, jossa jätevesijärjestelmä täytyisi uusia vain silloin, kun kiinteistöllä tehdään muutakin remonttia. Mahdolliset lainsäädäntömuutokset koskevat ennen vuotta 2004 rakennettuja asuinkiinteistöjä.

Hajajätevesityöryhmä ottaa kantaa siihen, ovatko nykyiset poikkeussäännökset riittäviä. Nykyisen lainsäädännön mukaisesti kiinteistönomistajat, jotka asuvat kiinteistöllä vakituisesti ja ovat syntyneet ennen 9.3.1943, vapautetaan vaatimusten noudattamisesta.

Lisäksi poikkeussäännöksiä voidaan soveltaa elämäntilanteisiin liittyvien erityisten tekijöiden perusteella, kuten pitkäaikaisen sairauden tai työttömyyden vuoksi. Tähän liittyen työryhmän tehtävänä on myös ottaa kantaa neuvonnan kehittämiseen, jotta sekä jätevesien käsittelyyn että lainsäädäntöön liittyvää tietoa on riittävästi saatavilla.

Tarkastelussa on myös jätevesijärjestelmien hankintaan liittyvä kuluttajansuoja sekä oikeusturvanäkökulma, sillä monet ovat jo uusineet jätevesijärjestelmänsä vaaditulla tavalla.

Valmistelutyötä tekevän työryhmän määräaika päättyy lokakuun lopussa. Tavoitteena on, että esitys haja-asutusalueiden jätevesilainsäädännön muutoksista saadaan jätettyä eduskunnalle tämän vuoden loppuun mennessä.

Sanni Grahn-Laasosen mukaan tämän vuoden aikana valmistellaan kohtuutta maalaisjärjen vastaiseen lainsäädäntöön.

– Tarkoitus on vapauttaa niin sanotut kuivan maan kiinteistöt nykyisistä, kohtuuttomina pidetyistä vaatimuksista. Ympäristönsuojelullisesti herkillä alueilla eli vesistöjen äärellä ja pohjavesialueilla on perusteltua olla nykyiset, tiukemmat vaatimukset, mutta niin sanotusti kuivalla maalla jätevesijärjestelmät voitaisiin modernisoida myöhemmin remonttien yhteydessä, hän kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)