Verkkouutiset

Tästäkö bisnestä? Pullovettä rokotetaan alvilla, kierrätysmaksulla… ja jopa karkkiverolla

Jaana Pelkonen vaatii hallitukselta toimia vesielinkeinon toimintaedellytysten parantamiseksi. Hän rukkaisi juomaveden verotuksen uusiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen kysyy hallitukselta, miksi pullotettua luonnonvettä verotetaan virvoitusjuomaverolla. Kirjallisessa kysymyksessään hän tivaa lisäksi, mikä on syynä vesituotteiden korkeaan verotukseen.

Pelkosen mukaan pakatun juomaveden pakkauksia rokotetaan virvoitusjuomaverolla 0,11 euroa litralta ja usein juomapakkausverolla 0,51 euroa litralta.

Tavalliseen pullotettuun veteen lisätään arvonlisävero, virvoitusjuomavero, arvonlisäverollinen kierrätysmaksu ja arvonlisäverollinen panttimaksu. Lisäksi kivennäisvesistä kannetaan makeisveroa 0,11 senttiä litralta.

Pienessä pikarissa myytävään lähdeveteen lisätään Pelkosen mukaan kolme eri veroa: arvonlisä-, juomapakkaus- ja virvoitusjuomaverot.

– Pieniä pikareita käytetään esimerkiksi lentokoneissa, junissa ja sairaaloissa. Juomapakkausveroa näiden kohdalla on perusteltu sillä, että pikarit roskaavat luontoa, kun niitä ei kierrätetä, Pelkonen kirjoittaa kysymyksensä perusteluissa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että pieniä vesipikareita käyttävät suuret yhteisöt, joiden toimintatapoihin kuuluu kierrätys.

– Sen sijaan vähittäiskaupassa on myynnissä valtavasti kertakäyttöpakkauksiin pakattuja elintarvikkeita, joita ei erikseen veroteta pakkausverolla, Pelkonen huomauttaa.

Pelkosen mukaan pullotettua vettä myydään Suomessa vuosittain noin sata miljoonaa litraa. Yli neljännes pullovedestä tuotiin kuitenkin vuoden 2011 Tullin tilastojen mukaan ulkomailta.

– Valtavat määrät pullotettua vettä tuodaan Suomeen, ja täältä viedään ulkomaille vain hyvin vähän vettä, Pelkonen ihmettelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)