Verkkouutiset

Jaakonsaari Nato-keskustelusta: Kansan selän taa menemistä ”on ilmassa”

Rakentava Nato-keskustelu alkaa heti, kun valtiojohto alkaa liputtaa jäsenyydelle, uskoo europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.).
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) katsoo, että poliitikkojen ei pitäisi paeta vetovastuutaan Nato-asiassa.

– Keskeisin argumentti niilläkin, jotka kannattavat jäsenyyttä, on ollut, että nyt ei ole sopiva aika. Kyllä siinä on sellaista kansalaisten enemmistön mielipiteen taakse menemistä. Sitä on selvästi ilmassa,Jaakonsaari pohdiskelee.

Suomalaisista yhä selvä enemmistö vastustaa Nato-jäsenyyttä, vaikka Ukrainan kriisin myötä Naton kannatus on ollut nousussa.

Natoa kannattava Jaakonsaari uskoo, että ”rakentava Nato-keskustelu” kansan parissa alkaa heti siinä vaiheessa, kun valtiojohto ryhtyy liputtamaan jäsenyyden puolesta.

Jaakonsaaren mukaan Naton säännöissä todetaan, että jäsenyydelle on oltava ”kansan enemmistön tuki”.

– Jokainen maa kuitenkin itse arvioi, milloin jäsenyydelle on olemassa kansan enemmistö tuki, Jaakonsaari huomauttaa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi kansanäänestyksen järjestämistä.

Suomi ”otettaisiin kyllä jäseneksi”

Jaakonsaaren mukaan Nato ei ota jäsenikseen myöskään sellaisia maita, jotka saattaisivat aiheuttaa kriisin Naton sisällä.

– Kun Venäjä suhtautuu niin aggressiivisesti Naton laajentumiseen, tässä voi tietysti spekuloida, arvioitaisiinko Natossa, että Suomi voisi olla enemmän ”trouble maker” kuin rauhanrakentaja. Se on kuitenkin ihan teoriaa, uskoo Jaakonsaari viitaten Suomen aktiiviseen rooliin Afganistanissa ja muissa Naton operaatioissa.

Jaakonsaari arvioi, ettei tästä kriteeristä syntyisi ongelmaa, vaan Suomi ”otettaisiin kyllä jäseneksi”.

Lue myös: SDP:ssä kummeksutaan ”Nato-intoilua”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)