Verkkouutiset

Ristiriitaisuuksia ja virheellistä tietoa? Järkeä tekijänoikeuslakiin vaativa aloite puhuttaa eduskunnassa

Eduskunnan sivistysvaliokunta järjestää tiistaina julkisen kuulemisen Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kyseessä on toinen eduskuntaan tuotu yli 50 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite. Se sai vajaat 52 000 kannatusilmoitusta.

Aloitetta ovat tukeneet julkisesti muun muassa elokuvaohjaaja Timo Vuorensola, professori Alf Rehn sekä koomikko, kolumnisti Lotta Backlund. Aloitteen takana ovat myös lähes kaikki poliittiset nuorisojärjestöt sekä kansalaisten sähköisiä oikeuksia ajava Effi ry.

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo totesi eduskunnan lähetekeskustelussa helmikuun alussa, että aloite sisältää ristiriitaisuuksia ja virheellistä tietoa. Vaikka tarvetta tekijänoikeuslain uudistamiseen nähtiin, pidettiin aloitteen esittelytekstiä ja pykäliä täysistunnossa ristiriitaisina.

Puhemiesneuvosto on suosittanut, että eduskuntaan tuotavista kansalaisaloitteista järjestettäisiin valiokuntakäsittelyn yhteydessä julkinen kuuleminen.

Valiokunta tekee kansalaisaloitteen pohjalta mietinnön, mikä tarkoittaa asian viemistä täysistunnon äänestykseen. Mietintö voi olla joko hyväksyvä tai hylkäävä.

Kun maa- ja metsätalousvaliokunta käsitteli viime vuonna turkistarhauksen kieltämistä ajanutta aloitetta, se päätyi hylkäävään mietintöön. Täysistunto asettui valiokunnan kannalle, ja kansalaisaloite hylättiin äänestyksessä.

Torstaina eduskunta saanee käsiteltäväkseen järjestyksessään viidennen kansalaisaloitteen, kun se käy lähetekeskustelun niin kutsutun pakkoruotsin poistamista ajavasta aloitteesta.

Eduskunnassa on tällä hetkellä käsittelyssä myös avioliittolain sekä energiatodistuslain muuttamista ajavat kansalaisaloitteet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)