Verkkouutiset

Ilkka Suominen ja Mauno Koivisto antoivat EU-ennustuksen – vain toinen osui nappiin

EPP-puolue palkitsi kokoomuksen kunniapuheenjohtajan EU-työstä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Ilkka Suominen ennusti vuonna 1989, että Suomesta tulee Euroopan unionin jäsen kymmenen vuoden kuluessa. Hän myös totesi, että Suomen tulee aktiivisesti hakeutua kohti EU:ta.

Suomisen puheenvuoro herätti runsaasti huomiota, olihan kyseessä ensimmäinen johtava suomalaispoliitikko, joka näin avoimesti otti kantaa EU-jäsenyyden puolesta. Suomi kuului tuolloin YYA-sopimuksen kautta Neuvostoliiton vaikutuspiiriin.

Suomisen kannanottoa myös moitittiin. Yksi arvostelijoista oli silloinen tasavallan presidentti Mauno Koivisto, jonka mielestä Suomisen ehdotus oli ”turhanaikainen”.

Suominen muistelee, että hän tapasikin Koiviston presidentinlinnassa vain pari tuntia oman EU-kannanottonsa jälkeen.

Kahden kesken Koivisto osoittautui EU-myönteiseksi. Hän antoi Suomiselle oman ennustuksensa Suomen EU-jäsenyyden aikataulusta. Suominen siteerasi maanantaina Helsingissä Koiviston lausahdusta.

– Manu sano että jaa, Ilkka, sää sanoit, että kymmenen vuoden sisäl’. Mää olen sanonut, et kuuden vuoden sisäl’.

Suomi liittyi EU:n jäseneksi vuonna 1995.

– Kuten yleensä, tasavallan presidentit ovat oikeassa, hän oli oikeassa, Suominen sanoo.

Suominen myös huomauttaa, että lehdistö saattoi tulkita Koiviston julkista puheenvuoroa väärin: ”turhanaikainen” voi tarkoittaa ”turhaa” tai ”turhan aikaista”.

Euroopan kansanpuolue EPP myönsi maanantaina Suomiselle Robert Schuman -mitalin hänen työstään Suomen EU-jäsenyyden puolesta.

”Suominen pohjusti tien Suomen EU-jäsenyydelle ja rakensi Kokoomuksesta ensimmäisen suomalaisen aidosti eurooppalaisen puolueen”, EPP perustelee.

Suominen, 76, toimi EU-parlamentaarikkona vuosina 1999–2004. Hän on ensimmäinen suomalainen, joka saa tämän vuodesta 1986 jaetun palkinnon. Schumania pidetään yhtenä EU-idean isistä.

Suomista ennen palkinnon ovat saaneet muun muassa Saksan entinen liittokansleri Helmut Kohl ja nykyinen liittokansleri Angela Merkel, EU-komission entinen puheenjohtaja José Manuel Barroso ja nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, paavi Johannes Paavali II sekä Yhdysvaltain entinen presidentti George H. W. Bush.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) muistutti onnittelupuheessaan, että Suomen EU-jäsenyys oli merkittävä askel.

– Miettikääpä tilannetta, jos Suominen ei olisi koskaan sitä puhetta pitänyt ja Koiviston arvio, että kuuden vuoden sisällä haetaan EU-jäsenyyttä, ei olisi koskaan toteutunut. Suomi ei olisi EU:n jäsen eikä Naton jäsen, vaan olisimme sillä harmaalla vyöhykkeellä, jossa olimme kylmän sodan aikana. Olisi aika paljon turvattomampi olo, Stubb sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)