Verkkouutiset

Lauri Ihalaisen mukaan hallituksen esitykset heikentävät palkansaajien työelämäturvaa

Lauri Ihalaisen mukaan hallitus ei ole tarttunut riittävällä tarmokkuudella työttömyyden ja pitkäaikaistyöttömyyden taittamiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtioneuvosto antoi eduskunnalle esityksen työttömyysturvaan tehtävästä leikkauksesta, jolla hallitus tavoittelee 200 miljoonan euron säästöä työttömyysturvamenoihin. Kansanedustaja Lauri Ihalaisen (sd.) mukaan hallitus ei ole tarttunut itse riittävällä tarmokkuudella ongelmaan eli työttömyyden ja pitkäaikaistyöttömyyden taittamiseen, vaan on esityksellään keskittynyt työttömänä olevien etuuksien leikkaamiseen.

Hallituksen keskeisenä tavoitteena on työttömyysturvan keston lyhentäminen 500 päivästä 400 päivään, työttömyyspäivärahan keston lyhentäminen 300 päivään niillä työttömillä, joilla on työhistoriaa enintään kolme vuotta, omavastuuajan pidentäminen viidestä päivästä seitsemään päivään ja pitkän työuran jälkeisen korotusosan ja korotetun ansio-osan poistaminen.

Samanaikaisesti hallitus on jättänyt kolme työlainsäädäntöön liittyvää esitystä, jotka Ihalaisen mukaan heikentävät palkansaajien työelämäturvaa. Pahin niistä on hänen mielestään työttömäksi joutuneen takaisinottovelvollisuuden heikentäminen.

– Työmarkkinoilla vallitsevat haasteet eivät ratkea työttömien toimeentuloa karsimalla. Olisi tarvetta vahvistaa ja tukea viennin, investointien ja kasvun edellytyksiä. Sdp on esittänyt Rinteen työllistämisseteli –mallia, jossa kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen olisi oikeus käyttää työttömyysturvaansa työllistämissetelinä. Seteli olisi peruspäivärahan suuruinen eli noin 700 euroa kuukaudessa ja kestäisi enintään 300 päivää, Ihalainen toteaa tiedotteessaan.

– Työttömyysturvan keston lyhentäminen antaa signaalin, että nyt työttömänä olevat ihmiset eivät hakeudu työnhakuun työttömyysturvansa keston aikana. Arkitodellisuus ei tue tätä näkemystä. Tosiasiallisesti kyse ei ole työttömien haluttomuudesta työhön, vaan siitä, että ei ole riittävästi avoimia työpaikkoja, joihin he voisivat työllistyä, Ihalainen lisää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)