Verkkouutiset

Työministeri vakuuttaa tukea Oululle

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) vakuutti perjantaina Oulussa, että valtiovalta tukee kaikin käytettävissä olevin keinoin Oulun seutua ict-alan murroksessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lauri Ihalainen tutustui Oulun tilanteeseen Microsoftin ja Broadcomin ilmoitettua kesällä isoista henkilöstövähennyksistä.

– Oululaiset ovat tällä viikolla saaneet 5,25 miljoonaa euroa valtion lisärahoitusta alan rakennemuutoksen hoitamiseen. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle on juuri myönnetty 1,25 miljoonaa euroa irtisanottavia tukeviin koulutushankkeisiin, palkkatukeen ja starttirahaan. Pidempikestoisten koulutusten rahoittamiseen on myönnetty miljoonaa euroa. Lisäksi yritysten investointi- ja kehittämishankkeiden rahoittamiseen on niin ikään tällä viikolla myönnetty kolme miljoonaa euroa, ministeri luetteli.

Ihalaisen mukaan TE-toimistossa on jo käynnistetty muutosturvatoimet irtisanottavien tueksi. TE-toimiston resursseja on vahvistettu ja esimerkiksi työvoimakoulutuksen uusi toimintamalli pk-yritysten kehittämiseksi otetaan laajamittaisesti käyttöön.

– Oulun seutu on jo aiemmilla päätöksillä nimetty äkillisen rakennemuutoksen seuduksi. Näin ollen alueella olevilla yrityksillä on paremmat tukimahdollisuudet. Edellisten rakennemuutostilanteiden pohjalta paikallisten toimijoiden ja valtiovallan edustajien yhteistyöstä on hyviä kokemuksia, ja niitä voidaan hyödyntää myös tässä tilanteessa, Ihalainen sanoi.

Työ- ja elinkeinoministeriö on tehnyt toiseen lisätalousarvioon viiden miljoonan euron verran määrärahaesityksiä. Tällä rahalla on tarkoitus vauhdittaa ict-yritysten kansainvälistymistä ja uusien vientimarkkinoiden hakemista. Lisäksi ministeriö esittää seitsemän miljoonan euron lisärahoitusta yritysten investointi- ja kehittämisavustuksiin äkillisen rakennemuutoksen alueille.

Ministeriö valmistelee myös hakemusta Euroopan globalisaatiorahastolle. Kansallista rahoitusta tätä varten ollaan varaamassa noin kolme miljoonaa euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myös esittänyt talousarvioesitykseen merkittäviä lisäpanostuksia ict-alan muuntokoulutukseen, Ihalainen kertoi.

Tämän vuoden rakennerahastomäärärahoista on osoitettu 30 miljoonaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle ja yli 12 miljoonaa maakunnan liitolle käytettäväksi maakunnan ja Oulun työllisyyden, pk-yrittäjyyden sekä alueen kilpailukyvyn edistämiseen.

– Edellisissä isoissa ict-alan irtisanomisissa Nokia panosti merkittävästi irtisanottavien uudelleentyöllistymiseen. Myös tässä tilanteessa on kohtuullista odottaa, että Microsoft ja Broadcom kantavat yhteiskuntavastuunsa, Ihalainen korosti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)