Lauri Ihalainen: Työmarkkinaratkaisua yritettävä vakavasti mahdollisimman pian

Lauri Ihalainen haluaisi vielä löytää ratkaisun työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen välille.

  • LKS 20150930 SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen eduskunnassa 30. syyskuuta 2015. Pääministeri antoi eduskunnalle tiedonannon hallituksen kilpailukykyyn vaikuttavista toimista. LEHTIKUVA Markku Ulander

    Lauri Ihalainen.

    ()

Kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) vetoaa, että vielä yritettäisiin työmarkkinoilla saavuttaa kattava ja vakautta luova ratkaisu.

"Tasavallan presidentti (Sauli) Niinistö napakassa uudenvuoden puheessaan kannusti työmarkkinajärjestöjä löytämään sovintoa niin, että kevättä ei kohdattaisi keskinäisen eripuran vallitessa", Ihalainen sanoi juhlapuheessaan eläkkeensaajille suunnatussa loppiaisjuhlassa Vantaalla keskiviikkona.

Ihalainen totesi, että tähän kannustusjoukkoon on hyvä yhtyä.

"Useiden epäonnistuneiden yhteiskuntasopimusta koskevien yritysten jälkeenkin on tärkeätä, että työmarkkinajärjestöjen kesken ja hallituksen ratkaisuhakuisella tuella saataisiin aikaan pitkäkestoinen ja kattava, kilpailukykyä ja työllistymistä tukeva työmarkkinaratkaisu", Ihalainen sanoi.

Ihalaisen mukaan ratkaisukokonaisuuden osana tulisi sopia uskottavalla tavalla paikallisen sopimisen päälinjoista.

Hänen mielestään tuloksellinen paikallinen sopiminen voi onnistua vain luottamuksen ja työmarkkinaosapuolten yhteistyön varassa.

"Monet syyt puoltaisivat sitä, että vakava yritys työmarkkinaratkaisulle tehtäisiin mahdollisimman pian - ennen kuin hallituksen kaavailema pakkolakipaketti tulee eduskunnan käsittelyyn ja myrkyttää ilmapiirin yhteistyöltä", Ihalainen totesi.

Hänen mukaansa SDP ei tule missään olosuhteissa hyväksymään sitä, että pakottavalla lainsäädännöllä puututaan vapaaseen sopimusoikeuteen ja heikennetään pakkolailla palkansaajien työehtoja, Ihalainen painotti.

Lauri Ihalaisen mukaan pitkä työmarkkinaratkaisu toisi osaltaan ennustettavuutta ja vakautta muuten apeaan talousilmapiiriin.

"SAK:n ja muiden palkansaajajärjestöjen vastuulliset esitykset olisivat tarjonneet ratkaisuille hyvän perustan. EK:n olisi pitänyt tarttua siihen sopimushakuisesti kiinni. Toivon, että tähän esitykseen voidaan nyt palata."

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.