Verkkouutiset

ICT-alan neuvottelut jumissa – työnantaja syyttää ammattiliittoa iltalypsystä

ICT-alan neuvottelujen jumituksen syynä on Ammattiliitto Pron mukaan kiista vuokratyöntekijöitä koskevista määräyksistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

ICT-alalla neuvotellaan vielä työllisyys- ja kasvusopimuksesta (tyka). Näitä neuvotteluja jumittaa vuokratyötä koskeva erimielisyys.

– Kun työllisyys- ja kasvusopimusneuvottelut on saatu päätökseen, Pro on valmis aloittamaan kilpailukykysopimusneuvottelut, kertoo ICT- ja viestintäsektorin johtaja Anssi Vuorio Ammattiliitto Prosta.

Alalla työskentelee lähes 15 000 toimihenkilöä, joiden työnantajia ovat Elisa, Sonera ja DNA sekä näiden yritysten alihankkijat ja muut ICT-alan yritykset.

Ammattiliitto Pro on neuvotellut ICT-alan tyka-neuvotteluissa sovitusta vuokratyövoiman käyttöä koskevasta kirjauksesta Palvelualojen Työnantajat Paltan kanssa.

Tilanteen taustalla ovat voimassa olevan työehtosopimuksen kirjaukset vuodelta 2013, jolloin molempien osapuolten hyväksymän sopimuskirjauksen mukaan jäätiin odottamaan EU-tuomioistuimen päätöstä vuokratyöstä.

Sopimuksessa todetaan, että EU-tuomioistuimen ratkaisun jälkeen asiasta tehdään välittömät johtopäätökset ja tarpeelliset esitykset työehtosopimuksen tarkistamiseksi sopimuskauden aikana. Kirjaus tuli sopimukseen työnantajan aloitteesta.

Vastoin työnantajien ennakko-odotuksia EU-tuomioistuin vahvisti maaliskuussa 2015, että työehtosopimuksissa voi sopia vuokratyövoiman käytön rajoituksista.

– Pro edellyttää neuvottelujen aloittamiseksi kiky-sopimuksesta, että Palta pitää kiinni siitä, mistä on sovittu osapuolten välillä, ICT- ja Vuorio sanoo.

”Vuokratyötekijöiden työehdot kuntoon”

Pron tavoite on, että vuokratyöntekijöiden työehdot saadaan lähemmäs vakinaisen henkilöstön tasoa.

– Tällä hetkellä näin ei ole, mikä on johtanut tilanteeseen, jossa teleoperaattorit ja muut alan yritykset käyttävät vuokratyövoimaa hyödykseen. Työnantajat eivät myöskään anna tarpeellisia tietoja henkilöstön edustajille, jotta nämä voisivat valvoa työehtosopimuksen noudattamista, Vuorio sanoo.

– Nyt käynnissä olevissa neuvotteluissa Pro oli valmis tulemaan vastaan tavoitteessaan, mutta Palta ei ollut halukas edes keskustelemaan vuokratyövoiman käyttöön liittyvien kirjausten toimivuudesta työpaikoilla, lakimies Kari Tiainen Ammattiliitto Prosta sanoo.

Pron vuosittaisesta työmarkkinatutkimuksesta (TMT) käy ilmi, että vuokratyöntekijöiden työtyytyväisyys ja työehdot ovat huomattavasti heikommat kuin muussa toimihenkilökentässä. Nämä johtuvat erityisesti työsopimusten määräaikaisuuksista, työn ketjuttamisesta, alemmasta palkkatasosta ja muuten heikommista työehdoista.

Neuvottelut ovat ajautuneet niin vaikeaan tilanteeseen, että on jopa mahdollista, että ICT-ala ei ehdi mukaan kilpailukykysopimukseen.

– Paltan kielteinen asenne vuokratyöntekijöiden aseman parantamiseen vie luottamuksen paikalliseen sopimiseen kilpailukykysopimuksessa edellytetyllä tavalla, johtaja Vuorio toteaa.

Palta syyttää alakohtaisesta iltalypsystä

Palvelualojen työnantajayhdistyksen Paltan mukaan ammattiliitto Pron vaatimukset vaarantavat tietotekniikka-alan toimihenkilöiden mukanaolon kilpailukykysopimuksessa.

Palta kertoi perjantaisessa tiedotteessaan Pron kävelleen ulos tapaamisesta, jossa asiaa yritettiin ratkaista, eikä uutta neuvotteluaikaa ole sovittu. Paltan mielestä vaatimukset johtaisivat vuokratyövoiman käytön vaikeutumiseen ja heikentäisivät työllisyyttä ICT-alalla.

– Olemme erittäin vaikeassa talous- ja työmarkkinatilanteessa, jossa muut toimialat ovat osoittaneet vastuullisuutta ja käyvät rakentavia neuvotteluja Suomen kilpailukyvyn, tuottavuuden ja työpaikkojen turvaamiseksi, muistutti työmarkkinapäällikkö Anu Sajavaara Paltan tiedotteessa.

Hän pitää Pron toimintaa ICT-sopimusalalla käsittämättömänä.

– Palta ei voi lähteä mukaan tällaiseen alakohtaiseen iltalypsyyn, joten vaarana on, että Pron toiminnan vuoksi ICT-alan toimihenkilöt eivät ole mukana kilpailukykysopimuksessa. Alakohtaisten erityiskysymysten vuoro on vasta liittokohtaisissa neuvotteluissa, Sajavaara huomautti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)