Hbl: Juha Sipilä on avoin viidelle soten yhteistyöalueelle

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan sote-uudistuksessa voitaisiin ajatella viittä yliopistosairaalan omaavaa hoitoaluetta sekä yhteistyösopimuksia niiden ja muiden maakuntien välillä, kertoo Hufvudstadsbladet.

  • LKS 20160313 Pääministeri Juha Sipilä eduskunnan täysistunnossa 11. maaliskuuta 2016. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

    Juha Sipilä.

    ()

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) haluaa Hufvudstadsbladetin mukaan mahdollisimman yksinkertaisen hallintomallin terveydenhoidon uudistukseen.

Hallitus on lehden mukaan käytännössä jo luopunut aiemmasta sopimuksestaan 15 sote-alueesta ja 18 itsehallintoalueesta eli maakunnasta. Sipilä kuitenkin huomauttaa, että mitään päätöksiä ei ole vielä tehty.

Hallituksessa keskustellaan lehden mukaan nyt siitä, voisiko riittää, jos ne maakunnat, joissa ei ole yliopistosairaalaa, tekisivät yhteistyösopimukset niiden viiden maakunnan kanssa, joissa on yliopistosairaala.

Sipilä toteaa lehdelle, että hallitus ehdottomasti ei halua uusia hallintotasoja. Sellaista eivät hänen mukaansa 15 sote-aluetta muodostaisi eivätkä myöskään toisen mallin viisi aluetta.

– Perusperiaate ei ole muuttunut. Ne, joilla ei ole päivystyssairaaloita, joutuvat kuitenkin tekemään sopimuksia. Voimme pitää kiinni 18 maakunnasta ja täydentää palveluja sopimuksilla, hän kertoo.

Jos mallista päästään sopuun, jää vielä jäljelle hoidon rahoitus. Sipilän mielestä se on lähinnä käytännöllinen kysymys.

Missään olosuhteissa kyse ei voi hänen mukaansa puhtaasti maakuntaverosta, sillä maakunnat ovat sitä varten liian pieniä. Ratkaisu on hänen mukaansa joko kokonaan valtion rahoitus tai maakunta- ja valtiorahoituksen yhdistelmä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.