HS: Kokoomus olisi suurin Uudenmaan maakuntavaltuustossa

Kokoomus saisi nykyisillä voimasuhteilla neljäsosan Uudenmaan maakuntavaltuuston paikoista, laskee Helsingin Sanomat.

  • LKS 20090115 Naisjohtajuus. ... Women and leadership. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

    Uudenmaan maakuntavaltuustoon tulisi noin sata paikkaa.

    ()

Maakuntien tulevia tehtäviä selvittäneen Lauri Tarastin arvion mukaan Uudenmaan valtuustoa voisi johtaa jatkossa noin sata poliitikkoa.

Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireissä on jätetty kuntavaaleissa 2012 ja eduskuntavaaleissa 2015 yhteensä liki 1,6 miljoonaa äänestyslipuketta.

Enemmän kuin joka neljännessä lipukkeessa on lukenut kokoomuslaisen ehdokkaan numero: puolueen kannatus seudulla on 25,7 prosenttia. Toiseksi eniten ääniä on kerännyt SDP, jota kannattaa 17,2 prosenttia seudulla äänestäneistä asukkaista.

Kokoomuksella olisi siis vuonna 2019 mahdollisesti muodostettavassa maakuntavaltuustossa nykykannatuksellaan 25–26 valtuutettua, SDP:llä 17 ja kolmanneksi suurimmalla puolueella, vihreillä 14–15 valtuutettua. Valtasuhteet mukailevat melko tarkkaan nykyisen Uudenmaan liiton valtuuston voimasuhteita.

Maakuntien tehtävistä ei kuitenkaan ole vielä päätöksiä. Tarasti esitti tammikuun lopussa, että maakuntavaltuustot voisivat päättää muun muassa maankäytöstä, työllisyys-, yrittäjyys- ja elinkeinoasioista sekä pelastustoimista. Hallituksen esitystä itsehallintoalueista ei vielä ole.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.