Verkkouutiset

HS: Työllisyyspaketissa esitetään ansioturvan heikentämistä

Työ- ja elinkeinoministeriössä kasattuja työllisyyskeinoja esitellään hallitukselle tänään, kertoo Helsingin Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus nimesi loppukeväällä virkamiestyöryhmän etsimään keinoja työllisyysasteen nostoon ja kroonisen suurtyöttömyyden hoitoon. Alustavia tuloksia on määrä esitellä hallitukselle tänään torstaina.

Työllisyyspaketista aiotaan päättää hallituksen budjettiriihessä elo-syyskuun vaihteessa.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan työryhmä olisi päätymässä 19 keinon listaan, jolla yritetään patistaa ihmisiä töihin ja vähentää paisuvaa pitkäaikaistyöttömyyttä.

Listalla on muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen sen tasoa porrastamalla esimerkiksi 150 päivän jälkeen.

Ryhmä ehdottaa myös työehtosopimuksen alittavaa palkkatasoa pitkäaikaistyöttömälle. Se tarkoittaisi työllistämistä harjoittelijapalkalla, joka olisi 60–80 prosenttia tes-palkkatasosta. Loppuosa paikattaisiin palkkatuella.

Työryhmä ehdottaa HS:n tietojen mukaan myös eläkeputken katkaisua vuonna 2019 ja kotihoidon enimmäistuen keston lyhentämistä.

Listalla on myös pehmeitä keinoja, kuten osaamisen vahvistamista, digitalisointia sekä sosiaalisia ja työkyvyn parantamiseen liittyviä ehdotuksia.

Työryhmä esittää, että osa keinoista valmisteltaisiin yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Virkamieslähteen mukaan listan 19 keinosta 12 vaatii kolmikannan hyväksyntää, loput ovat poliittisesti vaikeita.

Yli vuoden työttöminä olleita on jo 130 000. Työttömyyden hoito maksaa valtiolle kuusi miljardia euroa vuodessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)