Verkkouutiset

HS: Kokoomus on EU:ssa vaikutusvaltaisin suomalaispuolue

Kokoomuksella on parhaat vaikutukset EU:n lainsäädäntöön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksella on Helsingin Sanomien mukaan suomalaispuolueista vahvin asema Brysselissä ja EU-instituutioissa. Eurooppalaisessa politiikassa vaikuttaa tällä hetkellä yli kaksikymmentä kokoomuslaista. Heidän ryhmänsä on parlamentin suurin, keskustaoikeistolainen EPP, ja siksi heillä on myös parhaat vaikutusmahdollisuudet EU:n lainsäädäntöön. Lisäksi kokoomuslaisia vaikuttaa voimakkaissa lobbausfirmoissa ja ajatushautomoissa.

Kokoomuksen eurooppalaisen emoryhmän EPP:n lehdistöneuvonantaja Pete Pakarinen sanoo kokoomuksella olevan aivan murskaava asema, mitä tulee suomalaispuolueiden vaikutusvaltaan EU:ssa ja muussa Eurooppa-politiikassa. Pakarisen näkemys saa tukea myös muista puolueista.

Pakarinen luettelee eurooppalaisessa politiikassa vaikuttavia kokoomuslaisia. Heihin kuuluvat Euroopan komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen lisäksi esimerkiksi EU:n tilintarkastustuomioistuimen jäsen Ville Itälä, Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori, EU:n alueiden komitean puheenjohtaja Markku Markkula ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva.

Lisäksi Euroopan parlamentissa vaikuttavat ministeritaustainen Sirpa Pietikäinen, kaksinkertainen ministeri Henna Virkkunen ja parlamentin budjettivaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Petri Sarvamaa.

Muilla puolueilla ei ole antaa yhtä pitkää luetteloa. Keskustan entinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki lienee vaikutusvaltaisin keskustalainen EU:ssa, sillä hän on 751-jäsenisen EU-parlamentin varapuhemies.

– Keskustalaisten vaikuttajien nimilista on Brysselissä lyhyt. Yritin miettiä nimiä, mutta en voi niitä keksiäkään. Puolueella on terästäytymisen paikka, Jäätteenmäki toteaa puolueensa näkyvyydestä.

Muista puolueista näkyviä vaikuttajia eurooppalaisessa politiikassa ovat olleet esimerkiksi keskustan kaksinkertainen komissaari Olli Rehn, jonka vastuulla oli vuosina 2004 – 2009 unionin itälaajentuminen ja vuosina 2009 – 2014 raha- ja talouskomissaarin salkku.

Demareista merkittävintä Eurooppa-postia pitää sdp:n puoluesihteeri Reijo Paanasen mukaan nykyään hallussaan Johannes Koskinen, joka on Lontoossa toimivan Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin johtokunnan jäsen.

Suomen uutena Nato-suurlähettiläänä toimii puolestaan demari Piritta Asunmaa.

EU-parlamenttia seuraavien asiantuntijoiden mukaan myös muilla kuin kokoomuksella on kuitenkin kovat edustajat EU-parlamentissa. Siellä vallankäyttö ei rajoitu vain siihen, mihin puolueeseen tai ryhmään kukakin Suomen kolmestatoista mepistä kuuluu: puuhakkuus, asiantuntemus ja verkostoitumiskyvyt ratkaisevat.

Esimerkiksi vihreiden Heidi Hautalalla ja rkp:n Nils Thorvaldsilla on parlamenttia seuraavan asiantuntijan mukaan enemmän valtaa kuin heidän pienpuolue- ja pikkumaataustansa antaisivat ymmärtää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)