Verkkouutiset

HS:n ja Ylen gallupit: Kokoomuksen suosio kasvanut

Helsingin Sanomien ja Ylen gallupien mukaan kokoomuksen suosio on kasvanut.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suurimman puolueen aseman pitänyt kokoomus on HS:n gallupissa nostanut hieman suosiotaan, joka on nyt 21,2 prosenttia.

Myös SDP:n kannatus on kohennut edellisestä mittauksesta pari prosenttiyksikön kymmenystä ja on nyt 19 prosenttia.

Kolmantena on keskusta, jonka kannatus on hiipunut toukokuusta liki prosenttiyksikön verran. Keskustalle mitattiin nyt 16,8 prosentin kannatus.

Vihreille mittaus antaa 14,9 prosenttia. Vasemmistoliiton kannatus on pysynyt ennallaan eli 8,6 prosentissa. RKP (4,3 %) ja kristillisdemokraatit (3,3 %) ovat hieman menettäneet suosiotaan.

Perussuomalaisten puheenjohtajavaihdos ja sitä seurannut puolueen hajaannus näyttävät hieman nostaneen perussuomalaisten kannatuslukemia. Mikäli eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, vanhoille tai uusille perussuomalaisille äänensä antaisi tasan kymmenen prosenttia äänestäjistä, kun edellisessä gallupissa osuus oli 9,4 ja kuntavaaleissa 8,8 prosenttia.

Gallupin mukaan Jussi Halla-ahon johtamilla perussuomalaisilla kannatus olisi 6,1 prosenttia ja eduskuntaryhmästä eronneella ryhmällä Sinisellä tulevaisuudella 3,9 prosenttia.

Gallup-kyselyihin liittyy yleensäkin epävarmuustekijöitä, mutta nyt niitä on entistäkin enemmän etenkin perussuomalaisten kohdalla. Hajaannuksesta on kulunut vasta vähän aikaa, eikä uutta puoluettakaan vielä ole virallisesti olemassa.

Kantar TNS teki valtaosan haastatteluista ennen perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamista kahteen osaan. Sen jälkeen kerättiin noin 400 haastattelua, joita hyödynnettiin Sinisen tulevaisuuden kannatuksen arvioimisessa.

Kantar TNS haastatteli tutkimusta varten 2 232 ihmistä 22.5.-16.6.2017 välisenä aikana. Kysely edustaa Manner-Suomen äänestysikäistä väestöä. Virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä molempiin suuntiin suurimpien puolueiden kohdalla.

Ylen lukemat samansuuntaisia

Yle Uutisten gallupin mukaan kokoomuksen kannatus on 21,3 prosenttia, jossa on lisäystä 0,8 prosenttiyksikköä edelliseen mittaukseen verrattuna.

SDP:n kannatus on pudonnut 0,6 prosenttiyksiköllä ja keskustan 1,4 prosenttiyksiköllä. SDP:n kannatus on nyt 17,1 prosenttia ja keskusta 17,0.

Vihreille Ylen gallup näyttää 15,1 prosentin kannatusta, perussuomalaisille 9,7 prosenttia, vasemmistoliitolle 8,0 prosenttia, RKP:lle 4,0 prosenttia, kristillisdemokraateille 3,7 prosenttia ja perussuomalaisista lähteneelle Uudelle vaihtoehdolle eli Siniselle tulevaisuudelle 2,3 prosenttia.

Taloustutkimus Oy haastatteli Ylen gallupiin yhteensä 1 213 henkilöä 13.-20.6.2017. Tutkimuksen virhemarginaali on 2,8 prosenttia suuntaansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)