"Käynnissä on ennennäkemätön julkisten menojen uudelleenkohdennus"

Finanssipolitiikka on vain lievästi kiristävää, sillä ikääntymisestä aiheutuva menojen kasvu elvyttää kysyntää automaattisesti, muistuttaa ylijohtaja Markus Sovala valtiovarainministeriöstä Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla.

  • LKS 20160309 LKS 20160302  Valtiovarainministeriön kansantalousosaston osastopäällikö Markus Sovala kertoi ministeriön taloudellisesta katsauksesta tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina 18. joulukuuta 2015. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Markus Sovala

    ()

Ylijohtaja Markus Sovala valtiovarainministeriöstä arvioi, että yhteiskunnallisesta keskustelusta puuttuu näkökulma ikääntymisestä aiheutuvaan menojen kasvuun.

– Kymmeneen miljardiin euroon nouseva menosopeutus on pitkälti korvautunut kasvavilla eläke- ja hoivamenoilla, hän toteaa kolumnissaan.

Työeläkemenot ovat kasvaneet vuoden 2008 jälkeen nimellisesti yli 50 prosenttia. Hoivapalveluista huolehtivien kuntien menot ovat lisääntyneet samaan aikaan 25 prosenttia.

– Kun muiden menojen kasvua rajoitetaan, käynnissä on ennennäkemätön julkisten menojen uudelleenkohdennus muilta ikäryhmiltä ikääntyneille. Niin kuin pitääkin, Sovala huomauttaa.

Osana sopeutustoimia verotusta kiristettiin viime hallituskaudella. Sovala kertoo kuitenkin uskovansa, että veronkorotukset olisivat ajan mittaan tuhoisia ja julkisen talouden tasapainoa on haettava lähinnä menohillinnän kautta.

– Yksittäisissä veroissa saattaa kuitenkin olla korottamisen varaa, jos samalla työn verotusta alennettaisiin.

Hän kuitenkin painottaa, että julkisessa taloudessa on suuri alijäämä ja suuri osa ikääntymisestä aiheutuvasta menokasvusta on vasta edessä.

– Siksi hyvinvointivaltio voidaan säilyttää vain, jos talouskasvu saadaan vauhtiin ja julkisia menoja pystytään karsimaan.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.