Verkkouutiset

”Käsittämätöntä” – HS:n selvitys ehdokkaiden rikostaustasta käsitteli syytteitä eikä tuomioita

Helsingin Sanomien vertailussa tarkasteltiin kuntavaaliehdokkaita vastaan nostettuja syytteitä, ei annettuja tuomioita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomusnuorten puheenjohtajan ja helsinkiläisen kuntavaaliehdokkaan Daniel Sazonovin mukaan ehdokkaiden saamien rikossyytteiden määrä olisi HS:n selvityksessä pitänyt suhteuttaa myös ehdokasmääriin. Hän laski HS:n uutisen pohjalta, missä suhteessa ehdokkaiden saamien syytteiden määrä on puolueiden ehdokasmääriin. Alkuperäisessä jutussa suhteutusta ei ollut tehty, mitä Sazonov pitää kummallisena.

Kokonaisuutena eniten syytteitä on sekä määrällisesti että suhteellisesti nostettu perussuomalaisten ehdokkaita vastaan. Perussuomalaisten sataa ehdokasta kohden on nostettu noin 3,9 syytettä.

Suhteellisessa tarkastelussa toisena ovat vihreät ja kokoomus 1,3 syytteen lukemalla. Alkuperäisessä vertailussa vihreät oli peräpäässä ja kokoomus toisena.

Sazonovin mukaan jo pelkkä syytteiden laskeminen on kyseenalaista, vaikka tällaisia asioita on hänen mielestään toisaalta hyvä tehdä näkyviksi.

– Syytteiden listaaminen ja tilastointi on kuitenkin käsittämätöntä syyttömyysolettaman näkökulmasta. Vaikka jutussa kyllä todetaan, että osa syytteistä hylätään, rapauttaa tämä oikeusvaltioon keskeisesti kuuluvaa ajatusta ”syytön kunnes toisin todistetaan”, Sazonov kirjoittaa Facebookissa.

Sazonoville vastanneen Helsingin Sanomien toimittajan mukaan perusteena syytteiden käytölle on se, että vain syytteistä on saatavilla riittävästi tietoa ehdokasasettelun ja vaalien välillä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)