Citigroupin ekonomisti HS:lle: Elvytyksen hyödyt siirtyisivät ulkomaille

Finanssipoliittisen elvytyksen sijaan finanssiyhtiö Citigroupin pääekonomisti kannattaa Helsingin Sanomien haastattelussa Suomen hallituksen suunnitelmaa pidentää työaikaa.

  • LKS 20151201 LKS 20131211  Euroja Helsingissä 23. syyskuuta 2013. LEHTIKUVA Milla Takala

    Willem Buiterin mielestä palkkatuloja ei pitäisi nyt supistaa, mutta työaikaa voisi lisätä.

    ()

Citigroupin pääekonomisti Willem Buiter muistuttaa Helsingin Sanomissa, että Suomen on pieni avotalous, jota vaivaa vaikea kysynnän puute. Jos Suomi omin päin ryhtyisi finanssipoliittiseen elvytykseen, vaarana olisi hänen mukaansa elvytyksen hyötyjen siirtyminen ulkomaille.

Suomen pitäisi Buiterin mielestä myös välttää talouspolitiikkaa, joka supistaisi palkkatuloja, koska se tukahduttaisi kotimaisen kysynnän työntekijöiden kulutuksen vähentyessä. Hän mukaansa yritysten suuremmat voitot eivät automaattisesti johda uusiin investointeihin.”

Sen sijaan hallituksen suunnitelma pidentää työaikaa saa häneltä kannatusta. Työajan pidentäminen supistaa tuntipalkkoja, mutta nimellinen kuukausipalkka pysyy ennallaan.

Buiter arvioi lisäksi, että Euroopan keskuspankin pitäisi lisätä rahapoliittista elvytystään, sillä ulkoisen kysynnän kasvu ei ole todennäköistä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.