Verkkouutiset

IS: Nobelistin mukaan perustuslakia voisi muuttaa, jotta eläkkeet joustaisivat alaspäinkin

Bengt Holmströmin mukaan nuoret voivat jo nyt odottaa saavansa selvästi vähemmän kuukausieläkettä suhteessa palkkaansa kuin nykyeläkeläiset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Taloustieteen Nobel-palkinnon voittanut tohtori Bengt Holmström sanoo, ettei hän aiemmin viikolla antamissaan lausunnoissa tarkoittanut nuorten jäävän täysin ilman eläkettä, kertoo Ilta-Sanomat.

– Kyse on siitä, tuleeko eläkkeen arvo olemaan sitä, mitä ihmiset luulevat sen olevan. Totuus on, että jos ei ole rahaa, ei ole rahaa.

Holmström pelkää tilanteen pahenevan edelleen nykytilanteesta, jossa nuoret voivat odottaa saavansa selvästi vähemmän kuukausieläkettä suhteessa palkkaansa kuin pienempiä eläkemaksuja maksaneet nykyeläkeläiset.

Nykyisin maksussa olevat työeläkkeet tulkitaan perustuslain tarkoittamaksi omaisuudeksi johon ei voida koskea, eikä eläkeuudistuksissa ole leikattu kuin tulevia eläkkeitä. Holmström ehdottaa, että perustuslain tulkintaa voitaisiin muuttaa ja myös maksussa olevat eläkkeet voisivat joustaa alaspäin.

Mallia hän ottaisi Ruotsista, missä eläkemaksut ovat selvästi Suomea pienemmät vaikka eläkkeet ovat samaa luokkaa. Jos taloudella ja eläkejärjestelmällä menee huonosti, sekä eläkkeitä että työikäisten eläkekertymiä leikataan. Vastaavasti kasvun aikana molempia korotetaan. Näin eläkejärjestelmän riskit jakautuvat tasaisemmin, vaikka kukin sukupolvi maksaa pääosin edeltäjiensä eläkkeet Ruotsissakin.

– Teen tässä palveluksen nuorille sukupolville, kun sanon tämän suoraan, Holmström sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)