Verkkouutiset

Puhemiestä syytetään junailusta taustalla – Heinäluoma: ”Todella ala-arvoista”

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma kiistää lietsoneensa poliittista peliä Lasse Männistön (kok.) tapauksessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) kiistää häneen kokoomuspiireistä heitettyjä syytöksiä poliittisesta pelistä kansanedustaja Lasse Männistön tapauksessa (kok.).

– Yleensä on niin, että se peiliin katsominen auttaa eniten, jos joku asia menee pieleen, ja niin ajattelen tässäkin tapauksessa, Heinäluoma kommentoi asiaa Verkkouutisille eduskunnan urheilutapahtuman avajaisten yhteydessä.

Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok.) katsoo Heinäluoman lietsoneen poliittista peliä taustalla, mikä vaikutti Männistön ratkaisuun perua eronpyyntönsä.

Rauhamäen mukaan puhemies on osallistunut aktiivisesti eroasian kommentointiin julkisuudessa. Hän pitää tähän liittyen myös ”kohtuullisen erikoisina” puhemiehen – ainakin alkuvaiheessa – esittämiä näkemyksiä, että eduskuntakausien määrä olisi jotenkin vaikuttava tekijä eron myöntämiselle.

Heinäluoma katsoi maanantaina puhemiehen lounaalla, että Männistön ero eduskunnasta ei ole ”itsestäänselvyys” viitaten kyseisen kansanedustajan eduskunnassa olon lyhytaikaisuuteen sekä siihen, että kyseessä on viransijaisuus.

Rauhamäki painottaa, että kaikki kansanedustajat on valittu neljäksi vuodeksi kerrallaan ja ovat tässä samanarvoisessa asemassa keskenään. Hänestä Heinäluoma on vähätellyt myös apulaiskaupunginjohtajuuden merkitystä:

– Hämmästelen vähän sitä, etteikö yhtä lailla viransijaisuuden kuin virankin osalta apulaiskaupunginjohtajan tehtävä olisi aidosti yhteiskunnan kannalta merkittävä, Rauhamäki jatkaa.

Heinäluoma kiistää syytökset poliittisesta pelistä taustalla:

– Minusta tällaiset syytökset ovat todella ala-arvoisia. Jos itse keittää sopan ja se kiehuu yli, niin sitten tullaan niille valittamaan, jotka joutuvat sitä selvittämään.

Heinäluoma kahdessa eri roolissa

Kokoomuspiireistä on pidetty myös kaksinaismoralistisena sitä, että Heinäluoma oli itse kaupunginvaltuuston jäsenenä lippuvaalissa mahdollisesti hyväksymässä Männistön valintaa apulaiskaupunginjohtajaksi.

– Jokaisessa roolissa on omat tehtävänsä. Eduskunnassa pitää katsoa, onko viransijaisuus, johon tämä viime kädessä pelkistyi, hyväksyttävä syy eduskunnasta poistumiseen ja sitten Helsingin kaupunginvaltuustossa pitää katsoa, onko henkilö sovelias kaupunginjohtajaksi. Nämä ovat kaksi eri asiaa, Heinäluoma vastaa.

Entä jos Männistö ei olisi perunut eronpyyntöään? Miten asiassa olisi käynyt eduskunnassa?

– Kun tässä kuunteli eri ihmisten mielipiteitä ja kannanottoja, aika moni asettui sille kannalle, että tällainen viransijaisuusjärjestely ei kuulosta hyvältä perusteelta eduskunnasta lähtemiseen. Saattaa olla, että se olisi sitten heijastunut lopputulokseen, Heinäluoma näkee asian.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)