Verkkouutiset

Hassi varoittaa venäläisestä ydinvoimasta: ”Suomi näyttäisi ihan kauhealta”

Satu Hassi ja Oras Tynkkynen haukkuvat Fennovoiman – "hölmö hanke muuttui mielipuoliseksi".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-parlamentaarikko Satu Hassi (vihr.) arvostelee Fennovoiman ydinvoimalahanketta, koska sen omistaja-toimittaja on venäläinen Rosatom.

– Herättäisi suurta huomiota ja hämmennystä tässä tilanteessa, jossa keskustellaan Venäjä-pakotteista, jos Suomen hallitus ja eduskunta hyväksyisivät jättikaupan Rosatomin kanssa, Hassi sanoi perjantaina lehdistötilaisuudessa Helsingissä.

Hassi tunnetaan ydinvoiman vastustajana. Hän oli ympäristöministeri vuonna 2002, kun vihreät jätti hallituksen myönteisen ydinvoimapäätöksen vuoksi.

Hassi sanoo, että Rosatom ei ole pelkästään ydinvoima-, vaan myös ydinaseyhtiö. Lisäksi se toimii suoraan Kremlin alaisuudessa.

Hassi arvioi, että Venäjän miehitettyä Krimin ja uhanneen Ukrainaa EU on ollut harvinaisen yhtenäinen. Hänen mukaansa voidaan sanoa, että Ukrainan-kriisi on synnyttänyt EU:hun kauan kaivatun yhteisen ulkopolitiikan.

– Jos Suomi tekee monen miljardin kaupan Rosatomin kanssa, niin näyttäisihän se ihan kauhealta.

Hän epäilee, että jos eduskunta hyväksyy Rosatom-kaupan, muut EU-maat arvostelevat Suomea siitä, että tämä lipsuu EU:n ulkopoliittisesta linjasta.

Fennovoima hakee parhaillaan hallitukselta ja eduskunnalta täydennyslupaa voimalaluvalleen, koska voimalan toimittaja on vaihtunut Rosatomiksi. Alkuperäisessä luvassa mainittiin ranskalainen ja japanilainen toimittaja.

Fennovoiman hanke on viime aikoina ollut vastatuulessa, koska suomalaiset omistajat ovat luopuneet siitä. Tällä hetkellä suomalaisia on omistajista alle puolet, mitä pidetään kriittisenä rajana.

Vihreät on uhannut lähteä hallituksesta, jos hallitus puoltaa Fennovoiman luvan täydennystä. Kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) pitää mahdollisena, että voimalahanke kaatuu jo ennen kuin hallitus ehtii käsitellä sitä. Omistajien vetäytyminen viittaa hänen mukaansa tähän.

– Hanke, joka oli alun perinkin hölmö ja lyhytnäköinen, on muuttunut täysin mielipuoliseksi, Tynkkynen sanoo.

Hän sanoo, että venäläisten osittain omistama voimala lisäisi riippuvuutta Venäjästä, vaikka tavoitteena on ollut vähentää riippuvuutta itänaapurin tuottamasta sähköstä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)