Verkkouutiset

”Viron veromalli vähentäisi Suomen verotuottoa 2-3 miljardia”

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) on valmis kuoppaamaan puheet Viron veromallin tuomisesta Suomeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Timo Harakka viittaa blogissaan Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT:n selvitykseen Viron yritysveromallin soveltamisesta Suomeen. Sen mukaan Viron malli vähentäisi investointeja entisestään ja romuttaisi Suomen kilpailukykyisen yritysverotuksen.

Suomen 20 prosentin yhteisöverokanta on EU:n matalimpia. Viro on Baltian veroparatiisi, jossa yhteisövero on nolla. Tulosta verotetaan 20 prosenttia vasta siltä osin, kun se jaetaan ulos. Verotuottoja kertyy kansantuotetta kohti vain puolet siitä mitä Suomessa.

– Viron veromalli vähentäisi Suomen verotuottoa 2-3 miljardia euroa joka vuosi. Suomen huokea yhteisövero ja kohtuullinen osinkovero tuottavat valtiolle vuosittain noin viisi miljardia euroa. Niitä jatkuvasti lisää velkaantuvalla maalla ei ole varaa menettää, Harakka kirjoittaa.

Budjettineutraalisti toteutettu Viron malli nostaisi yritysvoiton verotusta 12 prosenttiyksikköä. Ulkomaisten yritysten ei kannattaisi enää sijoittua Suomeen.

– Puhe Viron veromallista voidaan lopettaa, Harakka kuittaa.

Hän toteaa, että alhaisen yritysveron korvikkeeksi Viron valtio kerää yrittäjiltä 33 prosentin sosiaaliveron, joka on peräti kymmenen prosenttiyksikköä korkeampi kuin suomalaisen työnantajan sivukulut. Tämä haittaa työllistämistä ja rasittaa etenkin IT-yritysten tuloksia.

Verottomuus kannustaa Virossa siirtämään henkilökohtaiset tulot yrityksiin, samoin henkilökohtaiset menot. Suomessa lääkäreiden ja muiden isotuloisten ammattilaisten houkutus vaihtaa ansiotulojen 60 prosentin marginaalivero nollaan kävisi ylivoimaiseksi.

Harakan mukaan Viron malli kannustaisi ennenäkemättömään verokeplotteluun.

Harakka jyrää VATT:n suulla myös keskustan ajaman investointivarauksen.

– Myös tämän Ruotsin periodiseringsfondin idea on lykätä yritysten veronmaksua voitoistaan. VATT:n tuomio on selvä: keskustan kovasti ajama tukiainen on hyödytön, mutta tekee yritysverotuksesta entistä monimutkaisempaa, Harakka kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)