Verkkouutiset

Hammaslääkäriliitto: Yksityiset palvelutuottajat kytkettävä paremmin sote-uudistukseen

Hammaslääkäriliiton mielestä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ei tue riittävästi potilaan valinnanvapauden laajentamista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hammaslääkäriliitto pitää esitystä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaiksi oikeansuuntaisena. Sote-uudistus tulee rakentaa vahvan järjestämisvastuun pohjalta. Liiton mielestä esitys ei kuitenkaan tue riittävästi potilaan valinnanvapauden laajentamista.

Puolet aikuisten peruspalveluista tuotetaan terveyskeskuksissa ja puolet yksityissektorilla. Molemmissa hoidetaan miljoona aikuispotilasta joka vuosi.

Hammaslääkäriliitto pitää tärkeänä, että yksityiset palveluntuottajat, myös pienet, kytkettäisiin sote-alueen palveluihin myös muulla tavoin kuin pelkästään ostopalveluiden tai palveluseteleiden avulla.

– Suun terveydenhuollon palvelut terveyskeskuksissa ja yksityissektorilla ovat osa perusterveydenhuoltoa. Ne muodostavat kokonaisuuden, jota on kehitettävä yhdessä, liitto toteaa kannanotossaan.

Hammaslääkäriliitto korostaa toimivien ja riittävän lähellä olevien suun terveydenhuollon palvelujen merkitystä. Lisäksi sote-uudistuksessa tulee varmistaa suun terveydenhuollon erikoistason palvelujen riittävyys ja saavutettavuus.

Sekä suun perusterveydenhoidon että vaativien hammaslääketieteellisten hoitojen tarve kasvaa tulevina vuosina väestön ikääntyessä. Haasteena ovat myös väestöryhmien väliset terveyserot, vaikka suomalaisten suunterveys on 2000-luvulla kohentunut.

Hammaslääkäriliitto muistuttaa suunterveyden ja suun terveydenhuollon palveluiden merkityksestä osana väestön terveyttä ja hyvinvointia. Hammaslääketieteellinen osaaminen tulee saada mukaan toiminnan suunnitteluun, seurantaan ja päätösten valmisteluun.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)