Verkkouutiset

Sote-uudistus toteutetaan maakuntamallin pohjalta

Hallitusneuvotteluissa on päätetty, että sote-uudistus toteutetaan itsehallintoalueiden eli maakuntamallin pohjalta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asiasta kertoi hallitusneuvotteluiden vetäjä Juha Sipilä (kesk.) hallitusneuvotteluiden loppuinfossa.

Hallitus valmistelee sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisratkaisun kuntaa suurempien itsehallintoalueiden pohjalta. Alueita on yhteensä enintään 19. Alueet vastaavat sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä alueellaan.

Hallitus uudistaa sairaaloiden työnjakoa siten, että osa vaativasta erikoissairaanhoidosta keskitetään sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksessa erityisvastuualueille.

Kansanvaltaisuuden turvaamiseksi sote-alueita johtavat vaaleilla valitut valtuustot.

Sote-alueet tuottavat alueensa palvelut tai voivat käyttää palveluiden tuottamiseen yksityisiä tai kolmannen sektorin palveluntuottajia. Kilpailutuksissa korostetaan erilaisten tuottajien välistä kilpailuneutraliteettia. Palvelutuotannon tehokkuuden ja laadun arviointia varten laaditaan mittaristo.

Ei maakuntaveroa

Sote-järjestämislain valmistelussa ensivaiheen rahoitusvaihtoehtona selvitetään kuntien ja/tai valtion rahoitusmallit ottaen huomioon perustuslain reunaehdot. Toisessa vaiheessa siirrytään yksikanavaiseen rahoitusmalliin huomioiden työterveyshuollon asema. Maakuntaveroa Sipilä piti epätodennäköisenä vaihtoehtona.

Valinnanvapausmallin yksityiskohdat ja EU:n potilasliikkuvuusdirektiivin implementoimiseksi tarvittavat lakimuutokset selvitetään. Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa perustason palveluita ja turvata ihmisten nopea hoitoonpääsy. Mikäli selvitykset edellyttävät lakimuutoksia, ne toteutetaan vaalikauden loppuun mennessä.

Jo aiemmin hallitusneuvotteluiden aikana esitellyt askelmerkit on kirjattu hallitusohjelmaan. Sote-uudistus toteutetaan siten, että ensin toteutetaan julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatio ja rakenneuudistus, sitten siirrytään yksikanavaiseen rahoitukseen ja vasta viimeisenä toteutetaan valinnanvapaus ja tuotannon monipuolistaminen.

Sote-uudistusta varten asetetaan parlamentaarinen seurantaryhmä. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen sisällytetään kustannusten tehokkaan hallinnan toteuttava budjettikehysjärjestelmä.

Sote-uudistus kuuluu hallituksessa perhe- ja perusturvaministerin vastuulle. Kyseinen salkku tulee keskustalle. Keskusta päättää ministerin nimestä huomenna torstaina pääministerin valinnan jälkeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)