Verkkouutiset

”File on pöydällä” – hallituspuolueet väänsivät ministerisalkuista

Keskusta on saamassa ainakin yhden ministerisalkun enemmän kuin perussuomalaiset ja kokoomus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin mukaan hallituspuolueilla on yhteinen näkemys siitä, että ministerisalkkuja tulee vähemmän kuin viime hallituskaudella, jolloin ministereitä oli alun perin yhdeksäntoista ja seitsemäntoista vihreiden lähdettyä hallituksesta.

– Varmaan kaikista tärkeintä on nyt, että salkut on jaoteltu fiksusti ja tulee hyvä kokonaisuus ja joukkuehenki. Salkkujen määrä ei ratkaise, mutta varmaan niitä on vähemmän kuin edellisessä hallituksessa, Stubb sanoi saapuessaan valtioneuvoston juhlahuoneistoon tänään tiistaina.

Stubbilta kysyttiin, pitääkö keskustalle tulla yksi ministeri enemmän kuin muille.

– Pitääkö keskustalle tulla yksi ministeri enemmän kuin muille? Minun mielestä kyllä pitää, Stubb sanoi hymyillen keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän kävellessä samaan aikaan sisään Smolnaan.

Mitä mieltä Juha Sipilä on?

– Kyllä näistä on päästy sopuun. Katsotaan vielä salkkujen sisältöä, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan tänään väännetään salkkujako loppuun. Hän ei kertonut ministereiden lukumäärää eikä muitakaan yksityiskohtia.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini piti kohtuullisena, että keskusta saa enemmän salkkuja kuin perussuomalaiset ja kokoomus.

– Onhan heillä yksitoista paikkaa enemmän, Soini totesi.

Hän ei ottanut kantaa siihen, saako keskusta yhden vai kaksi salkkua enemmän kuin perussuomalaiset. Soini myönsi, että salkkujen jako puolueiden kesken teettää työtä ja että puolueet saattavat hamuta samoja salkkuja.

– Kyllä me nyt tiedetään, että file on pöydällä. Nyt se pitää vain jakaa, Soini luonnehti. Hän ei kertonut perussuomalaisten toiveista.

Talouden suunnitelma tehty jo tarkasti

Sipilän mukaan hallitusneuvotteluiden ohjelmassa on tänään viilausta: tekstin lukua ja niiden asioiden läpikäymistä, jotka ovat keskenään ristiriidassa. Esimerkkejä hän ei antanut.

Kärkihankkeita on Sipilän mukaan yhteensä noin parikymmentä viiden strategisen tavoitteen alla. Tavoitteet liittyvät hyvinvointiin, biotalouteen, normien purkuun, työllisyyteen ja kasvuun. Kärkihankkeiden sisältö vaatii vielä jumppaamista.

Sen sijaan talouden suunnitelma on tehty hallitusneuvotteluissa jo erittäin tarkasti, ja sen pohjalta virkamiehet pääsevät jo laatimaan ensi vuoden budjetin ja julkisen talouden suunnitelman elokuun budjettiriiheen. Verot, säästöt ja rakenneuudistukset on siis mietitty jo huolella.

– Me teimme täällä paljon enemmän kuin minä ajattelin, että tässä ajassa ehditään tehdä, Sipilä sanoi.

Hallituspuolueet kokoontuvat vielä illalla kello 20 Smolnaan katsomaan, mitä on saatu aikaiseksi.

Hallitusneuvotteluiden tuloksesta kerrotaan keskiviikkona tiedotustilaisuudessa kello 14.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)