Verkkouutiset

Pääministeri Sipilä: ”Yhteiskuntasopimuksen tavoitteet ovat sataprosenttisesti voimassa”

Hallitus on käynnistänyt prosessin yhteiskuntasopimusneuvotteluiden aloittamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan yhteiskuntasopimuksella tavoitellaan yksikkötyökustannusten alentamista vähintään viidellä prosentilla. Samalla on tarkoitus parantaa työntekijöiden muutosturvaa. Sopimuksen pitää vahvistaa julkista taloutta 0,5 prosentilla suhteessa bruttokansantuotteeseen.

– Tavoitteet ovat sataprosenttisesti voimassa, samoin aikataulut, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingin Kesärannassa maanantaina.

Sipilä perusteli tarvetta yhteiskuntasopimukselle sillä, että Suomen kilpailukyky ”on rapautunut jopa 15 prosenttia keskeisiä kilpailijamaitamme heikommaksi”. Hän huomautti, että kyse on rakenteellisesta kriisistä, ei pelkästä notkahduksesta tai taantumasta.

– Kreikan tie ei voi olla meidän tie, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) totesi.

Työministeri Jari Lindström (ps.) huomautti, että rahat eivät kohta enää riitä työttömyyden hoitoon työttömien määrän kasvaessa.

Aikataulu pysyy

Hallitus on asettanut entisen valtakunnansovittelijan Juhani Saloniuksen tunnustelemaan yhteiskuntasopimusneuvotteluiden käynnistämistä. Takaraja on edelleen 21. elokuuta, mihin mennessä työmarkkinajärjestöjen on ilmoitetettava valmiudestaan osallistua neuvotteluihin yhteiskuntasopimuksen sisällöstä.

Saloniuksen tehtävänä on käydä yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa läpi prosessi, jossa kartoitetaan todellisia valmiuksia yhteiskutasopimuksen synnylle.

Ensin neuvotellaan täsmällisistä tavoitteista, joissa otetaan huomioon hallituksen asettamat reunaehdot kilpailukyvylle. Sipilän mukaan hallitus ei määrittele, millä keinoin viiden prosentin työvoimakustannusten alentaminen toteutetaan. Työajan pidentäminen on edelleen yksi mahdollisista keinoista.

Toiseksi neuvotellaan neuvotteluprosessista, joka käydään 22. elokuuta 2015 ja 31. tammikuuta 2017 välisenä aikana. Kolmanneksi sovitaan asialistasta eli käytännön keinoista tavoitteiden saavuttamiseksi ja neljänneksi sovitaan täsmällisestä aikataulusta.

Hallitus arvioi tavoitteiden toteutumista maaliskuussa 2017 ja toteuttaa sen jälkeen hallitusohjelman mukaisesti ehdolliset lisäsäästöt ja veronkiristykset, jos yhteiskuntasopimusprosessissa ei ole saavutettu tavoitteita. Jos toimet arvioidaan riittäviksi, hallitus tukee prosessia tuloveron kevennyksillä.

Kaikki työmarkkinakeskusjärjestöt ilmoittivat osallistuvansa neuvotteluiden ensimmäiseen vaiheeseen. Työntekijäkeskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK päättävät 21. elokuuta osallistumisestaan varsinaisiin neuvotteluihin.

– Tämä on palkansaajille huomattavasti hankalampi asia kuin työnantajille, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola totesi.

Yksikkötyökustannusten alentaminen tarkoittaa käytännössä, että sopimuksella tavoitellaan tuntipalkkojen alennuksia, joka voidaan saavuttaa palkkojen suorien alennusten ohella esimerkiksi työaikoja pidentämällä. Siksi sopimukseen sitoutuminen on erityisen vaikeaa palkansaajille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)