Verkkouutiset

Jussi Halla-aho Välimeren turvapaikanhakijoista: Meidän keinoillamme ongelma ei poistu

"Tässä joutuu ihmettelemään, että kuka jakaa harhaanjohtavaa tietoa, Orpo vai kaikki muut."
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-parlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.) arvostelee EU-komission suunnitelmaa turvapaikanhakijoiden ”taakanjaosta” eli sijoittamisesta nykyistä tasaisemmin EU:n jäsenmaihin.

– Tämä, mitä nyt teemme, ei millään tavoin vähennä muuttopainetta, Halla-aho sanoo.

EU-komissio on ehdottanut, että EU ottaa käyttöön erityisen hätätilapykälän. Sen nojalla EU-maat velvoitettaisiin ottamaan vastaan 40 000 turvapaikanhakijaa Italiasta ja Kreikasta sekä käsittelemään heidän turvapaikkahakemuksensa.

Halla-ahon mukaan tämä saattaisi jopa pahentaa Välimeren tilannetta. Jos turvapaikanhakijat otetaan vastaan EU:ssa, se lisää ihmisten halukkuutta pyrkiä EU:hun. Ja mitä enemmän pyrkijöitä, sitä kannattavammaksi ihmisten salakuljettaminen muuttuu, hän päättelee.

– EU:lla ei ole varaa tällaiseen siirtolaisuuteen. Määrät ovat suuria vastaanottajamaille mutta mitättömiä muuttopaineeseen nähden, Halla-aho sanoo.

Hänen mukaansa siirtolaisongelmaa pitää pyrkiä ratkaisemaan jo lähtömaissa, tosin sekin on vaikeaa.

– Ongelmat ovat luonteeltaan sellaisia, että ne eivät mene pois.

Halla-aho sanoo, että EU:n pitää lyhyellä aikavälillä ratkaista Välimeren ”katastrofitilanne” nopeasti. Pitkällä aikavälillä pitää hakea ratkaisuja lähtömaiden tilanteisiin. Hän ei ota kantaa siihen, mitä lähtömaissa tulisi tehdä.

– En ole niiden asioiden asiantuntija. Tiedän, että tässä on kiusaus kääntää katse siihen, että perussuomalaiset haluavat leikata kehitysapua. Kantamme perustuu siihen, että kehitysavulla on saatu aikaan väestöräjähdys mutta ei kohenemista yhteiskuntien perusrakenteissa.

Halla-aho mielestä EU:n tulisi ottaa käyttöön Australian malli. Australia on sulkenut rajat käytännössä kaikilta, jotka saapuvat sen rannikolle veneellä ilman viisumia.

EU keskustelee turvapaikanhakijoista tällä viikolla. Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) totesi viime viikolla, että enemmistö EU-maista tukee hätätilapykälän käyttöönottoa eli hakijoiden uudelleensijoittamista.

Halla-ahon mukaan brittiläisistä ja saksalaisista tiedotusvälineistä saa toisen kuvan. Enemmistö vastustaa, hän tulkitsee.

– Tässä joutuu ihmettelemään, että kuka jakaa harhaanjohtavaa tietoa, Orpo vai kaikki muut, Halla-aho sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)