Verkkouutiset

Valtionosuuksien laskentakriteerit viidesosaan nykyisestä

Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmässä (Halke) torstaina hyväksytty valtionosuuslainsäädännön uudistus vähentää laskentakriteerejä ja poistaa päällekkäisyyksiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtionosuusjärjestelmän uudistus perustuu selvitysmies Arno Miettisen tekemään ehdotukseen. Valtionosuudet määräytyvät tulevaisuudessakin pitkälti kunnan väestön ikärakenteen ja sairastavuuden perusteella.

Nykyjärjestelmässä laskentakriteerejä on lähes 50, kun uudessa niitä on 11. Kriteerien sisältöjä kuitenkin uudistetaan ja päivitetään.

– Valtionosuusjärjestelmän uudistaminen on keskeinen ja tärkeä osa kuntauudistusta. Nykyinen järjestelmä on vanhentunut ja sekava. Uudessa valtionosuusjärjestelmässä on hyödynnetty uusinta tutkimusta, kriteerejä on selkeytetty ja niiden sisällöt päivitetty, liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) sanoo.

Lausuntokierroksen palautteen perusteella Halke päätti tehdä muutoksia ikärakenteen painoarvoihin, syrjäisyyskertoimiin sekä voimalaitosten kiinteistöveron tasaukseen.

Lausunnoissa sairastavuus- ja ikärakennekriteerien sisältöihin oltiin tyytyväisiä. Sairastavuuteen perustuvaan kriteeriin ei juuri esitetty muutoksia, mutta ikärakenteessa toivottiin vanhemman väestön painottamista. Lausuntopalautteen perusteella lopullisessa esityksessä vanhimpien ikäluokkien (yli 65-vuotiaat) painoarvoa on hiukan nostettu ja vastaavasti nuorimpien ikäluokkien painoarvoa on laskettu.

Lausunnoissa kiinnitettiin erityisesti huomiota syrjäisyyden lisäosaan, johon moni lausunnonantaja toivoi 1-2 portaan lisäämistä. Lausuntokierroksen pohjalta selvitysmiehen helmikuiseen esitykseen lisättiin yksi porrastus.

Lausuntokierroksella olleessa ehdotuksessa verotuloihin perustuvassa valtionosuuden tasauksessa huomioitiin lisäksi kaikkien voimalaitosten, kuten tuuli-, vesi- ja ydinvoimalaitosten, kiinteistövero. Lausuntopalautteen perusteella esitystä muutettiin siten, että pääosa voimalaitosten kiinteistöveroista jätettiin tasauksen ulkopuolelle. Lopullisessa hallituksen esityksessä on mukana ydinvoimalaitosten kiinteistövero, josta 50 prosenttia esitetään tasattavaksi.

Hallituksen esitys annetaan eduskunnalle vielä tässä kuussa. Uusi järjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden alusta. Uudistus tulee voimaan vaiheittain: täysimääräisesti uudistus on voimassa vuonna 2020.

Selvitysmiehen ehdotus oli lausunnoilla kaksi kuukautta. Vastauksia siihen tuli yhteensä 331, joista 261 oli kuntien lausuntoja ja 70 muiden tahojen lausuntoja. Lausunnonantajista 75 prosenttia suhtautui myönteisesti valtionosuusjärjestelmän uudistamiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)