Verkkouutiset

Haavisto: En olisi käyttänyt termiä suomettuneisuus – ”onneton sana”

Vihreä ministeri syyttää Fennovoiman kannattajia ideologisuudesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kehitys- ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että hänellä ”meni kahvi väärään kurkkuun”, kun hän luki puolueensa puheenjohtajan Ville Niinistön (vihr.) haastattelun Financial Times -lehdestä. Niinistö totesi siinä, että kokoomus suomettaa Suomea esittämällä lupaa Fennovoiman ydinvoimalalla.

– Kenenkään vilpittömyyttä päätöksentekijänä ei pitäisi epäillä, siis että toimii jonkun toisen valtion talutusnuorassa. Siinä keskustelussa ei ole voittajia, Haavisto sanoo Verkkouutisille.

Haavisto sanoo lukeneensa koko jutun ja ymmärtäneensä, mitä Niinistö tarkoitti. Hänen mukaansa tämä tarkoitti, että nyky-Suomessa voidaan puhua energiaratkaisujen ulkopoliittisista vaikutuksista.

– Voidaan sanoa ääneen, että haluamme vähentää riippuvuutta yhdestä energiatoimittajasta. Tämän allekirjoitan täysin, mutta ehkä se oli tässä yhteydessä onneton sana.

Olisiko Niinistön pitänyt jättää puhumatta suomettuneisuudesta?

– En ala puolueen puheenjohtajaa arvostelemaan, jokainen valitsee terminsä itse. Mutta itse en olisi sitä termiä käyttänyt, Haavisto luonnehtii.

Vihreät ilmoitti torstaina jättävänsä hallituksen, koska hallitus esittää lupaa Fennovoiman ydinvoimalalle. Lopullisen päätöksen tekee vihreiden puoluevaltuusto lauantaina. Haavisto ja Niinistö jatkavat toimitusministereinä ensi viikkoon saakka.

Vihreät vastustaa ydinvoimaa periaatteessa, mutta Fennovoimaa se vastusti lisäksi sen vuoksi, että yhtiön osaomistaja on venäläinen Rosatom. Haaviston mukaan jokaisessa ydinvoimalahankkeessa on tällaisia ”nyansseja”; Teollisuuden Voiman voimalahankkeessa se on pitkäksi venynyt rakennusaika.

Hän viittaa Fennovoima-projektin aikaan syntyneeseen viisauteen, jonka mukaan vihreät vastustaa ydinvoimaa, vaikka sen omistuksesta 200 prosenttia olisi kotimaisissa käsissä. Nyt hän syyttää ideologisesta myönteisyydestä Fennovoiman kannattajia.

– Halutaan sitä kenen omistamana tahansa minne tahansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)